csütörtök, május 24, 2018

Tízmilliárd lejes hiány: hamis vád?

A költségvetésben keletkezett állítólag tízmilliárd lejes hiánnyal vádolta meg Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök a leköszönt szakértői kormányt, amely szerint a vád hamis.

A kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke vasárnap este egy televíziós műsorban közölte, hogy súlyos rendellenességekre bukkantak a kormánynál, miután a múlt héten beiktatták a PSD és a szabadelvű ALDE alkotta koalíció által támogatott új kabinetet.

Dragnea szerint a tavalyi költségvetésből 10 milliárd lej hiányzik a betervezett bevételekhez képest, ezért szerinte indokolt egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítása, amely többek között Anca Dragu volt pénzügyminisztert fogja meg-hallgatni.

A vádakra hétfőn reagáltak a leköszönt kormány tagjai. Dragu képtelenségnek nevezte Dragnea állítását, és közölte, tavaly GDP-arányosan 2,6 százalék volt az államháztartási hiány az eredetileg betervezett 2,95 százalékhoz képest. Mint mondta, ez azt jelenti, hogy a szakértői kormány valójában megtakarított pénzt, hiszen nem költöttek el 1,5 milliárd lejt, amennyi a megvalósult és a tervezett államháztartási hiány különbözete. Dragu szerint ha a PSD elnökének igaza lenne, akkor az államháztartási hiány 4,1 százalékra ugrott volna.

Dacian Cioloş volt miniszterelnök egy közösségi oldalon közölt bejegyzésben válaszolt. Úgy vélte, Dragnea egy „bűvészmutatvánnyal” próbálkozik most, hogy szembesült a gazdaság valós számaival, és tudatában van annak, hogy nem tudja teljesíteni a parlamenti választások előtt tett ígéreteket. Cioloş szerint a PSD vezetői tavaly is mindenért a szakértői kormányt tették felelőssé, és most folytatják elterelő manővereiket, hogy kimagyarázzák a „teljesíthetetlen és hazug választási ígéreteiket”.

A PSD 45 százalékkal nyerte meg a december 11-i parlamenti választást, ami a párt történetében példátlan sikernek számít. Az új kormányzati oldal már a múlt héten több kiadásnövelő intézkedést fogadott el a választási programjukba foglaltak teljesítése érdekében.

Így a parlament valamennyi nyugdíjat egészségügyijárulék-mentessé tett, a 2.000 lejnél kisebb öregségi járandóságok esetében pedig törölték a 16 százalékos jövedelemadó-kötelezettséget. A kormány egy pénteken elfogadott sürgősségi rendelet értelmében júliustól valamennyi nyugdíjat további 9 százalékkal megemeli, miután az idén január 1-jétől emelkedtek már a nyugdíjak 5,25 százalékkal. Emellett január 1-jétől több adócsökkentés is életbe lépett.

Az új kormány várhatóan január folyamán, legkésőbb február elején elfogadja az idei állami költségvetést. Elemzők a tavalyi évre 5 százalék körüli gazdasági növekedéssel számolnak, az idei évre 3,7-4,1 százalékos GDP-bővülést vetítenek előre.