szombat, április 21, 2018

A téli felszerelés kötelező

Akcióban a hegyimentők

A szokatlanul télies időjárás miatt azok, akik a héten vagy a hét végén úgy tervezik, hogy a Kelemen- és/vagy a Görgényi-havasokban túráznának, feltétlenül téli felszerelést vigyenek magukkal, ugyanis mindkét hegységben a gerincen a hóréteg vastagsága eléri az 1 métert. A régi megjegesedett rétegre a hét végén friss hó esett, és ez a legveszélyesebb. Az előrejelzések szerint továbbra is fagypont alatt marad a hőmérséklet, a két hegységben várhatóan a mínusz 15–17 fokot is eléri, és továbbra is fokozott lavinaveszély van. 

Vasárnap délután a 112 sürgősségi hívószámon értesítették a Maros Megyei Barlangi és Hegyimentő Szolgálatot, hogy egy 35 személyből – felnőttekből és gyerekekből – álló csoport a Görgényi-havasokban levő Bogdan menedékházban rekedt, és nem tud lejönni. A kirándulók ott töltötték a hétvégét, majd a hirtelen lehűlés miatt jéggé fagyott a sípálya és a bucsini úttól a menedékház felé vezető erdei út, így gyakorlatilag lehetetlen volt a lejövetel. A gyors beavatkozásnak köszönhetően kötélkorlátot és ereszkedőhevedereket használva sikerült lehozni a csoportot. A pánikon kívül nem történt semmi baj, estére biztonságba helyezték a csoportot, illetve segítettek nekik, hogy hazajussanak. 

A hegyimentők felhívják a figyelmet arra, hogy a Kelemen- és a Görgényi-havasokban a 25–38 fokos lejtőkön továbbra is négyes és ötös (a legnagyobb az ötös) fokozatú lavinaveszély van. A hét végén a Kelemen-havasok gerince alatt több helyen is zúdult le hótömeg. A gerinc alatt, szűkebb völgyekben a hóréteg vastagsága 8 – 10 méter. Emiatt sem sikerült még a december elsejei lavinában eltűnt hegymászót megtalálni. Az időjárás-előrejelzések szerint alig egy hét múlva enyhül a levegő hőmérséklete, de a felmelegedés miatt is fokozott marad a lavinaveszély a hegyekben. 

A túrázók csak téli felszereléssel (síléc, hágóvas, kötél vagy lavinafelszerelés) felvértezve induljanak a hegynek, előzetesen pedig jelentsék szándékukat a Maros megyei hegyimentő szolgálat 0728-289-442-es vagy az országos Salvamont 0372-126-668-as telefonszámán.