csütörtök, június 21, 2018

Támogatás paradicsomtermesztőknek

Agrovilág – mezőgazdaság, vidékfejlesztés, agroturizmus

Az idéntől évente 3000 eurós kormánytámogatásra pályázhatnak azok a gazdák, akik üvegházban vagy fóliasátorban 1000 négyzetméteren paradicsomot szeret-nének termeszteni. A kormány január 27-i ülésen saját költségvetéséből 40 millió eurót különített el erre a célra a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium. 

Erre a támogatásra – 3 euró négyzetméterenként – azok pályázhatnak, akik 1000 négyzetméteres zárt területen négyzetméterenként 2 kg paradicsomot termesztenek, és okiratokkal igazolják, hogy évente 2000 kg-ot értékesítenek. Három év alatt összesen legtöbb 15.000 euró támogatást lehet megpályázni. 

Bár a kormány ezzel az intézkedéssel szeretné ösztönözni a hazai paradicsomtermesztést, Laurenţiu Baciu, a Mezőgazdasági Termelők Országos Ligájának (LAPAR) elnöke szerint a támogatást nem sokan fogják igényelni, ugyanis a nagy kiadások miatt kevesen termesztenek ilyen nagy zárt területen paradicsomot, a küszöb 200 négyzetméter kellene legyen. Mindezek mellett még nem tisztázták a pályázati és az ellenőrző feltételeket. A kormányrendelet csak az Európai Bizottság jóváhagyását követően lép érvénybe.