kedd, június 19, 2018

A szeretet öltöztet

Ha nem szeretnéd, hogy más fázzon, tégy ki egy kabátot!

Megyeszékhelyünkön is csatlakoztak a Szabad fogás című karitatív kezdeményezéshez, melynek lényege: fagyos napokra meleg öltözéket felajánlani a rászorulóknak. 

Kedden a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház főbejárata elé helyeztek ki kabátokkal tele állványt, szerdán délelőtt a Keresztelő Szent János római katolikus plébánia előtti fogassal az egyház és a Marosvásárhelyi Rádió közös akció keretében csatlakozott a kezdeményezéshez.

A szeretet öltöztet jelszóval a karitatív akció felhívása szerint: Ha fázol, vegyél el egy kabátot! Ha nem szeretnéd, hogy más fázzon, tegyél ide egyet!

Az anyaország mellett több erdélyi városban: Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Kolozsváron is. Marosvásárhelyen a Nemzeti Színház főbejárata elé, a főtéren pedig a római katolikus plébánia elé kihelyezett fogasra akaszthatnak fel az adakozók meleg kabátokat, téli öltözéket a rászorulók részére. 

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója, Gáspárik Attila hangsúlyozta, a megyeszékhely jelentős látogatottsággal rendelkező kulturális intézménye régóta foglalkozik szociális kérdésekkel. Évek óta Pál atya árváit támogatják, decemberben tartós élelmiszereket gyűjtöttek számukra, ugyanakkor a Második Esély Alapítványt is támogatják, amely az iskolából kiszorult gyerekek megsegítését célozza, a református egyház által működtetett öregek házával is támogatják.

– Egy valós művészetre törekvő intézmény nemhogy nem lehet közömbös a szociális kérdések iránt, hanem a figyelemfelkeltés, a példamutatás terén is megpróbál elöl járni – mondta az igazgató. Arra a kérdésre, hogy az anyaországi példa nyomán indult-e el kedden a marosvásárhelyi kezdeményezés, kifejtette, hogy a jó dolgokat nem szégyen eltanulni egymástól, ellenkezőleg, azokat hasznos átvenni és támogatni. „Ezúttal helyi szinten Márton László volt tévés kollégánk ötletét karoltuk fel, majd picit alányúltunk. Otthonról mindent elhoztunk, ma pedig összedobtunk valamennyi pénzt, és végigjártuk a turkálókat, ahol készségesen segítettek, félárban megkaptuk a kiszemelt ruhadarabokat. A színészeink a színpadi szerepeik mellett általában nagyon komoly társadalmi szerepet is magukra vállalnak. A 182 színházi alkalmazott egy emberként vállalta fel és vesz részt ebben is”. Amint az igazgató hangsúlyozta, a kihívás mellett a héten indított kabátgyűjtési akció egy nagyon jó „játék” a megsegítésre. „Olyan országban élünk, ahol iszonyatosan elszakadt két réteg egymástól. Az elszegényedés soha nem volt ilyen mértékű, ennek ellenére a választási kampányban a szegényekkel való törődés felvállalásáról nem lehetett hallani. Az akció keretében megpróbáljuk felvenni a kapcsolatot a szociális intézményekkel annak érdekében, hogy feltérképezzük, hol van a legnagyobb szükség a segítségre. A mélyszegénységben élők megsegítésére azonban a megyei tanács és a helyi önkormányzat szociális osztályai, különböző civil szervezetek, nőszervezetek, egyházak stb. sokkal nagyobb összetartására lenne szükség” – összegezte Gáspárik Attila vezér- igazgató. 

Ottjártunkkor Baranyi Mária 68 éves, Gál Jolán 76 éves marosvásárhelyi adakozókat szólítottuk meg, akik a téli fagyban védelmet nyújtó ruházatot, vadonatújnak tűnő, gyapjúszövetből készült kabátokat helyeztek a főtéri katolikus plébánia elé tett vállfákra. A kabátok zsebeit vastag zoknival, kesztyűvel tömték tele, de a sálról sem feledkeztek meg. Mint kérdésünkre elmondták, a plébánia mellett elhaladva tapasztalták meg ennek az adakozási módnak a lehetőségét, illetve a rádióból értesültek róla. Hangsúlyozták, számukra fontos a megsegítésnek ez az újszerű lehetősége.