kedd, június 19, 2018

Szakoktatók jelentkezését várják

Bolyai Nyári Akadémia Nyárádszeredában
A líceumban remélik, minden hely betelik a nyári szakoktatói továbbképzőre (Fotó: Gligor Róbert László)

Első alkalommal lesz házigazdája Maros megyei iskola a Bolyai Nyári Akadémia valamely szekciójának. Nyárádszeredában a szakoktatásban dolgozók továbbképzésére kerülhet sor július utolsó hetében.

A szovátai Teleki Oktatási Központon kívül Maros megyei intézmény még nem vállalt házigazda szerepet a Bolyai Nyári Akadémia szervezésében, lebonyolításában. Egy néhány évvel ezelőtti próbálkozás után idén elfogadta Nyárádszereda jelentkezését a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ), így a nyári vakációban itt szervezik meg a szakoktatásban dolgozó pedagógusok, szakemberek továbbképzését. Csíki Levente mérnök tanár, társszervező érdeklődésükre elmondta: több nyári akadémián vett részt, sokat tanult, és ezeket a tanórákon, iskolai munkájában mindig hasznosítani tudta. Úgy érezte, a marosszéki szakoktatók, pedagógusok, mérnök tanárok támogatása érdekében tennie kellene valamit, hiszen ez az oktatói kategória kiöregedőben van, sok a nyugdíjas oktató, kevés fiatal választja ezt a pályát. Ezért kezdeményezte az RMPSZ-nél, hogy a tavaly kimaradt szakoktatói szekciói képzést idén szervezzék meg, és ennek házigazdájaként felajánlotta Nyárádszeredát. 

A kezdeményezésnek örültek Csíkszeredában, és el is fogadták, így több erdélyi és székelyföldi nagyváros után most a kisváros Bocskai István Elméleti Líceuma szervezheti az idei szessziót. Csíki Levente nemcsak azért lépett ennek érdekében, hogy több pályakezdőnek biztosítsanak továbbképzési lehetőséget, hanem azért is, mert úgy gondolja, hogy Maros megyében a magyar nyelvű szakoktatás háttérbe van szorulva, Szováta, Erdőszentgyörgy és Nyárádszereda kivételével szinte mindenhol román nyelven folyik. Ezért az RMPSZ megyei szervezetétől hatékonyabb fellépést vár, oda kellene figyelni a pedagógustársadalom igényeire, és ez a nyári akadémiai képzés kimozdulás lehet a holtpontról – véli. A szakoktatók szekciója idén a duális képzés lehetőségeivel ismerkedik meg – jelenleg nagyon kevés ilyen osztály létezik, pedig a törvény lehetővé teszi, és támogatást is nyújt hozzá. Az előadásokat két visszajáró magyarországi szakember fogja tartani, az RMPSZ pedig 20 személy oktatásához nyújt ingyenes ellátást, szállást Nyárádszeredában. Jelentkezni az RMPSZ honlapján (www.rmpsz.ro) elérhető elektronikus ív kitöltésével lehet június 15-én 15 óráig. Már vannak jelentkezők Erdélyből és Vajdaságból is – mondta el Csíki Levente. A képzésen a Kárpát-medence bármely területéről jelentkezők részt vehetnek, amennyiben szakképesítéssel rendelkeznek. Szakképzetlen, helyettesítő oktató jelentkezését csak akkor fogadják el, ha nem telnek be a helyek. 

A nyárádszeredaiak örülnek annak, hogy az RMPSZ elfogadta ajánlatukat, és az iskola támogatja ezt a lehetőséget. Fülöp László igazgató úgy érzi, fel vannak készülve a képzésre érkezők fogadására, megfelelő körülményeket tudnak nyújtani. A szeredai középiskola szakoktatása az utóbbi években sokat fejlődött különböző pályázati forrásoknak köszönhetően, így van is mit felmutatniuk. Mindenképp kihívás számukra egy nyári akadémiai képzés szervezése és lebonyolítása, és Csíkihez hasonlóan úgy véli, ez népszerűsíteni fogja a települést és az iskolát, ami később a diáklétszámban is megmutatkozhat, azaz a fiatalok nagyobb kedvet kaphatnak a nyárádszeredai szakoktatási lehetőségek iránt. 

A szakképzés alapvető változásokon ment át az elmúlt évtizedekben, a technológiai eljárások megváltozása és összetettsége nem teszi lehetővé, hogy a hagyományos szakképző intézmények követni tudják a változásokat sem tananyagban, sem technológiákban. Ezenkívül a tanulók szemlélete is megváltozott, egy újfajta hálózati közösség részeivé váltak. Ezen trendek miatt a szakképzésnek is változnia kell, a kreativitást előtérbe kell helyezni. A képzésen bemutatásra kerül a Magyarországon 10-15 éves tapasztalatokkal bíró duális szakképzési rendszer, a moduláris képzési jegyzék, valamint olyan kreatív oktatási módszerek, amelyek segítségével elérhetővé válnak a tanulók. Ezenkívül olyan oktatói kreatív kompetenciák fejlesztésére is sor kerül, amely segítségével a hagyományos emberi értékek és a modern módszerek összeköthetővé válnak – olvashatjuk az RMPSZ honlapján a Bolyai Nyári Akadémia szakoktatói képzésének ismertetőjében.