hétfő, június 25, 2018

Színházi események a könyvvásáron

A november 16–19. között tartandó 23. Nemzetközi Könyvvásárnak ez évben is a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház ad otthont, melynek előcsarnokában és több belső helyszínén zajlanak majd rendezvények, köztük emlékezetesnek ígérkező színházi produkciók.

A vásárhelyi Nemzeti irodalmi titkársága a minap összefoglalót küldött azokról a könyvvásár keretében sorra kerülő eseményekről, amelyek színházi jelleggel bírnak, illetve az intézmény szervezésében kerültek az eseménysorozat repertoárjába. Eszerint a könyvvásár megnyitója előtti napra időzítették a ma, szerdán este 7 órától az Underground teremben sorra kerülő Lelkemben gyermekkórusok című emlékestet. Az előadás a 75 éve született és fiatalon, tragikus körülmények között elhunyt marosvásárhelyi költőnek, Szőcs Kálmánnak állít emléket. A verses, zenés összeállítás a költőnek egy, már-már az elviselhetetlenségig nehéz kor szülte lírájában felrejlő szeretetvágyat, nosztalgiát hivatott megtestesíteni, miközben sejtetni igyekszik, hogy mindez egy tragikus gyermekkor megrázó élményeire épül. Rendező és zene: Király István. Az előadáson előre kiváltott ingyenes jeggyel lehet részt venni.

Csütörtökön, november 16-án este 7 órától a Nagyteremben Shakespeare’s Sonnets and Songs címmel mutat be koncertelőadást a WH formáció, amely Márkos Albert csellista/zeneszerző kezdeményezésére alakult. Tagjai a magyar zenei élet népszerű szereplői: Sena Dagadu (akit az Irie Maffiából is ismerhetünk), Márkos Albert, Gryllus Samu és G. Szabó Hunor. Az előadás a mai zene világába emeli Shakespeare szonettjeit és dalait. A megnevezés egy mono-gramot takar: Shakespeare nyomtatásban megjelent szonettjeit egy titokzatos Mr. W. H.-nak ajánlotta, kinek kiléte – akárcsak a szonettek tartalma – mindmáig viták tárgyát képezi. Ami biztos, hogy a versekből izgalmas és friss zenei feldolgozások születtek, ezúttal Nádasdy Ádám vendégszereplésével, aki több Shakespeare-darab fordítójaként szakértői idegenvezetéssel gazdagítja a koncertélményt. A koncerteken keveredik a kortárs improvizatív zene, a klangfarbe musik, a free jazz, a modern dzsessz, az absztrakt hiphop, a spoken word és a különböző zenetörténeti utalások, a reneszánsz emberének íródott szókimondó, sokszor szexualitással áthatott szövegeken pedig a jelek szerint nem fogott az eltelt közel 450 év. Az előadásra jegyek válthatók, valamint érvényesek a Bernády György-mecénásbérletek.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház William Shakespeare Julius Caesar című drámáját Silviu Purcărete rendezésében mutatja be november 17-én, pénteken este 7 órától a Nagyteremben. Shakespeare talán legkeményebb politikai drámája a Julius Caesar, amely nem csak hibátlan éleslátásával, hanem meglepő időszerűségével nyűgöz le. Brutus és köztársaságpárti szenátortársai a közjó nevében szerveznek összeesküvést Caesar ellen, ám a zsarnokságra törő hadvezér meggyilkolásával nem a rend áll helyre, hanem elszabadul a pokol: polgárháború robban ki, iszonyatos romlás dúlja fel Rómát. Vajon ugyanezen az úton járunk mi magunk is az arab tavasztól a világkáoszig? Az előadásra jegyek válthatók.

Szombaton, 18-án délelőtt 11 órától a Nagyteremben zenés játék jellegű koncertre várják a zsenge korú verskedvelőket. Lackfi János Kutyából szalonna című, legújabb gyermekverskötetének darabjait – amelyek jórészt szólásversek – a Kaláka együttes zenésítette meg, hozzáidomítva a dalokat a költő kis remekeihez. Lackfi mesterien bánik a magyar nyelvvel, úgy fergetegesen játékos, hogy pillanatig sem erőlködő, ennek is köszönhető, hogy ezek a versek hangzásukban, ritmusukban és tartalmukban is tökéletesen érthetők, befogadhatók. Ezért nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is szeretni fogják majd az előadást. A Lackfi által írt szöveg – amelyből jó párat maga a költő mond el – és a dallamos, ritmusos zene egysége igazi élményt ígér. Az előadásra minden jegy elkelt.

Szintén szombaton tekinthető meg délután fél négykor az Underground teremben a Bookart Kiadó Alla Rustica című dokumentumfilmje. Rendező Hajdú Farkas-Zoltán, a film készítését Tánczos Vilmos neves erdélyi néprajzkutató Elejtett szavak című kötete ihlette. Az alkotók jelenlétében zajló vetítésre ingyenes jegy kérhető.

A szombat esti program a 200 éve született Arany Jánosnak állít emléket. A Kaláka együttes – Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs – zenés estjén a költő és a zsarnokság viszonyát taglaló A walesi bárdok című allegorikus költemény mellett Arany János legismertebb versei hangzanak el, egyebek között a Családi kör, az Epilógus, A tamburás öregúr. Az együttes meghívott vendége Lackfi János költő, akinek néhány Arany-átirata is bemutatásra kerül. A veretes szövegek és a hozzájuk méltó dalok csodálatos élményt ígérnek. A Nagyteremben este 7 órakor kezdődő előadásra jegyek válthatók. 

Az említett eseményekre jegyek válthatók, illetve ingyenes jegyek kérhetők a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kultúrpalotában működő jegyirodájában (hétköznap 12 és 17.30 óra között, telefon: 0372-951-251) és a színházban működő jegypénztárban (hétköznap 9 és 15 óra között, valamint előadás előtt egy órával, telefon: 0365-806-865). Online vásárlás a www.biletmaster.ro honlapon lehetséges.