csütörtök, június 21, 2018

Színes klubdélutánok

Január folyamán a marosvásárhelyi Magányosok Klubja több nagy sikerű klubdélutánt szervezett.

Közvetlenül újév után, január 3-án kis műsorral köszöntöttük az új esztendőt. Szavalatra Péterfi Rózsika, Szabó Marika, Bíró Irénke, Czerán Erzsébet, éneklésre Németi Ibolya vállalkozott. Vezetőnk, Kopacz Imola bemutatta az év első meghívottját, Fülöp Erzsébetet, a Tompa Miklós Társulat színművészét és a Művészeti Egyetem előadótanárát. Nagyon színes és színvonalas előadásban volt részünk, hiszen a művésznő rendezőként és színészként is sikeres. Elvarázsolt bennünket az ajándékba hozott versekkel. A következő klubdélutánon, január 10-én dr. Márton Dénes ortopéd-traumatológus főorvos, Gergely Szilveszter meghívottja volt a vendégünk. Klubunk tagjainak nagy része idős korú, tanácsként hangzott el, hogy nagyon kell vigyáznunk a jeges járdákon, de ha minden elővigyázatosság ellenére megtörténik a baj, azonnal tárcsázzuk a 112-es sürgősségi telefonszámot. Január 17-én a repülés titkaiba nyerhettünk betekintést Léderer Andor meghívottja, Kurucz Imre pilóta révén. Beszélt pályájának főbb állomáshelyeiről, a szigorú repülési és biztonsági szabályokról. Kívülállóknak rendkívül érdekes előadás volt. Szívből köszönjük! 

Január 24-én Kopacz Imola meghívottja György Tibor, a kövesdombi Szent Miklós-templom római katolikus plébánosa volt. Szeretettel fogadtuk a nagy tudással és humorral megáldott előadót, aki felolvasta az öregedés tízparancsolatát. Az öregedés folyamata megállíthatatlan, de lassítható, ne engedd magad leírni! Az idős ember a jelenben él, tiszteli a múltat, vállalja a felelősséget a tetteiért, és minden nehéz helyzetből újra fel kell tudjon állni. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen nyomot hagyunk magunk után. Az előadás után felzúgott a taps, ami azt jelentette: György Tibort gyakran visszavárjuk. 

Január 31-én Kopacz Imola bemutatta klubtagunk, Matei Erzsébet verseskötetét. Ugyanilyen keretek között az évek során három klubtagunknak is bemutatták a frissen megjelent köteteit.

A könyvet azért csinálják, hogy olvassák. Ennek a puszta ténynek a könyvcsinálás egész folyamatát alá kell rendelni. Amikor nem lesz szükség könyvekre – én különben biztosan tudom, hogy olyan kor sohasem köszönt be –, akkor semmibe lehet venni az olvasói igényt, de addig nem. Szentül hiszem, hogy a könyvet, az olvasást nem lehet semmivel sem pótolni – mondta Kós Károly. Matei Erzsébet verseskötete szép kivitelezésben jelent meg, Ungureanu Éva festményeivel illusztrálva, a reprodukciókat Léderer Andor készítette.

Ezen a napon ünnepeltük a klubtagok születés- és névnapját, Kopacz Imola minden ünnepeltet egy szál virággal köszöntött, ezután következett a szeretetvendégség. 

Czerán Erzsébet