szerda, június 20, 2018

Székely–magyar utánpótlás-labdarúgótorna – másodszor

Bevonulásra várva: a Marosvásárhelyi MSE küldöttsége (középen), balról a Kézdivásárhelyi KSE, jobbról a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK csapata. Fotó: az MSE közösségi oldala

Csíkszeredában elkezdődött hétfőn a második alkalommal kiírt székely–magyar utánpótlás-labda- rúgótorna. Maros megyéből a Marosvásárhelyi MSE kapott meghívást a rendezvényre.

Tavaly még négy-négy székelyföldi és magyarországi alakulat csatázott az első helyekért, ettől az évtől már 11 csapatosra bővült a mezőny. A szervezők – Tusnádfürdő önkormányzata, a budapesti XXI. kerületi Csepel önkormányzata, a XVIII. kerületi Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa (társszervező) és az FK Csíkszereda (házigazda) – szándéka szerint hat-hat együttes képviselte volna a Székelyföldet (FK Csíkszereda, Gyergyószentmiklósi Elite, Kézdivásárhelyi SE, Marosvásárhelyi MSE, Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK, FC Székelyudvarhely) és Magyarországot (III. Kerületi TVE, Újpesti Torna Egylet Labdarúgó Akadémia, Ferencvárosi Torna Club, Városgazda Utánpótlás Akadémia, Csepel Utánpótlás Sportegyesület, Bicskei Torna Club) is, azonban a Fradi, amely eredetileg vállalta a részvételt, az utolsó pillanatban közbejött okok miatt végül kénytelen volt azt lemondani.

A rendezvény fővédnökeként a magyar Országgyűlés elnöke, Kövér László köszöntötte a résztvevőket. „Sokan azt gondolják, magyar foci – volt; mi azt szeretnénk hinni: lesz. Néhány nappal a magyar labdarúgó-válogatott nehezen felejthető andorrai szereplése után talán indokolt gróf Széchenyi István gondolatának parafrázisával köszönteni a második alkalommal megrendezésre kerülő székely–magyar utánpótlás-labdarúgótorna résztvevőit, akik – Budapesttől Csíkszeredáig – hisznek abban és tesznek érte, hogy az igazi magyar labdarúgás ne csak emlékünk legyen, hanem ismét közös tervünkké és közös sikerünkké váljon. Mindehhez azonban határokon és nemzedékeken átívelő magyar 

összefogásra, közösségi erőfeszítésre, egyéni teljesítményekre és rengeteg munkára van szükség. Székelyföld fociszerető közössége kész és képes kivenni részét ebből a munkából, kész és képes a székely akaraterőt, tehetséget és kitartást hozzáadni a magyar labdarúgás fejlődéséhez. Kívánom, hogy a magyar fociban mindaz, ami ma még csak terv, az holnap olyan valósággá váljon, amelyre mindannyian büszkék lehetünk” – írta a résztvevőkhöz intézett üzenetében Kövér László.

A tornán két korosztályban játszanak: a 2003–2004-esben a nagyobbak, a 2005–2006-osban a kisebbek csillogtathatják meg tehetségüket. Mindkét korosztályban évfolyamonként 6-6 játékost kellett benevezniük a kluboknak. A rendezvény érdekessége, hogy csak délelőtt vannak mérkőzések, a délután a közös programoké. Csütörtökön tusnádfürdői gálamérkőzésre várnak valamennyi résztvevőt, az eredményhirdetést pedig pénteken 13 órától tartják.