szerda, június 20, 2018

Sport, mozgás és ismeretgyűjtés a Méhecske óvodában

Talán nem is gondolták, hogy ilyen hosszú ideig és ilyen nagy sikerrel fut majd az a program, amelyet egy évtizeddel ezelőtt álmodtak meg a marosvásárhelyi Méhecske napközi otthon óvónői. A verseny népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy március 31-én, pénteken immár tizedik alkalommal népesült be a kövesdombi tanintézet a megyéből érkezett nagycsoportosokkal. 

– A 2016–2017-es tanév elején jeleztük a Maros Megyei Tanfelügyelőségnél, hogy újra megszerveznénk az évente sorra kerülő vetélkedőt, s az elbírálás pozitív volt – mondja Udvarhelyi Margit óvónő, a magyar tagozat programkoordinátora. A román tagozat programkoordinátora Şerbănuţi Lucia óvónő volt. Projektjük célja megismertetni a gyerekekkel az őket körülvevő világot, választ adni a mindennapi élet kérdéseire, valamint felhívni a figyelmüket a testmozgás és a sportolás fontosságára. 

 Az idei kiírásra Szászrégen, Dicsőszentmárton, Búzásbesenyő, valamint a megyeszékhely óvodáiból húsz magyar és román tagozatos gyerek jelentkezett. A hagyományokhoz híven, az egész napos foglalkozás két részből állt: délelőtt megadott témában interaktív előadásokat tartottak, ezt követte a kapcsolódó feladatlapok megoldása, majd a sportvetélkedők. Az oktató, nevelő előadások témája évről évre változik, a sportpróbák mindig ugyanazok: 30 méteres szaladás, egyensúlyozó járás, helyből ugrás, kosárra dobás. Az 5-6 éves óvodások az idén az egészséges táplálkozásról és a testi higiénia fontosságáról tanulhattak. Ezután az óvoda udvara valóságos sportpályává változott, ahol Balló Enikő Erzsébet, a Szász Adalbert Sportlíceum tornatanárnője felügyelte és bírálta az apróságok teljesítményét. 

– Kettős szerepet tölt be a projekt: egyrészt a megyében működő városi és falusi óvodák gyerekeinek ismerkedését, barátkozását segíti elő, másrészt egyfajta „maturitási esemény”, hiszen a foglalkozásokon részt vevő gyerekek pár hónap múlva már előkészítő osztályosok lesznek, ahol kétségtelenül kamatoztathatják az itt szerzett ismereteket – összegezte a program célkitűzéseit Udvarhelyi Margit. 

A megmérettetés valamennyi résztvevőjét oklevelekkel jutalmazták. 

Nagy Annamária