hétfő, május 21, 2018

Sorsdöntő helyzetben a Maros KK: lesz-e meccs szerdán este?

Alhaji Mohammed (13) próbál fogást találni a török védelmen a FIBA Európa-kupa K csoportjának 2. fordulójában rendezett Maros KK – Gaziantep (76:90) mérkőzésen, 2016. december 21-én. Fotó: Nagy Tibor

Minden bizonnyal lejátsszák a Maros KK – Elan Chalon nemzetközi férfikosárlabda-mérkőzést, nem éri az a szégyen a várost, hogy csapata nem jelenik meg a saját rendezésű kupatalálkozón, bizakodott kedden, a kora délutáni órákban a marosvásárhelyi klub alelnöke. A lapunknak nyilatkozó Béres Loránd valószínűnek nevezte, hogy a délutáni órákra tervezett (és lapzártánk után befejeződött) egyeztetésen a klub vezetői meg tudnak állapodni annyi játékossal, hogy ki tudjanak állni a franciák elleni összecsapáson.

Mint ismert, a találkozót a FIBA Európa-kupa K csoportjának 4. fordulójában rendezik. A marosvásárhelyiek harmadlagosnak tekintik részvételüket a nemzetközi sorozatban, amely a jelen anyagi nehézségei miatt kiadásnövelőként terheli a klub költségvetését, mindazonáltal olyan tapasztalathoz juttatja a klubot, amelyet talán hasznosíthat a jövőben. A csapat edzője, Szász- gáspár Barnabás a Bukaresti Dinamo elleni, vasárnap este megnyert bajnoki mérkőzés után jelentette be, hogy a játékosok nem akarják vállalni a fellépést, mert október óta nem kaptak fizetést (a nemrég visszatért Gajovic még az előző évadra sem kapta meg minden járandóságát!). 

A Maros KK vezetősége arra próbálja rábírni a csapat játékosait, hogy nemzetközi mérkőzés lévén, vállalják a fellépést, majd a temesvári meccsig tartó „szünetben” (a hazai bajnokság hétvégi fordulójában a csapat szabadnapos) megpróbálják intézni a dolgot, hangoztatta az alelnök. Béres Loránd kiemelte, a költségvetés kialakításába nem csúszott hiba, a kiadásokat a helyi önkormányzat esedékes támogatása, valamint a szponzorszerződésekben rögzített összegek függvényében tervezték, „így ha minden pénzt bevételeznénk, amiről egyezményt kötöttünk, akkor maradna is belőle, másként szólva: többet kell kapnunk, mint kiadnunk” – fogalmazott. Elismerte, hogy ez egy ideális állapot lenne, amely ritkán fordul elő, mert általában fennakadások vannak a támogatások folyósításában, ugyanakkor kihangsúlyozta annak fontosságát, hogy a polgármesteri hivataltól inkasszálják a várt összeget, mert ezt a szponzorok jelzésértékűnek tekintenék, és ők is nagyobb hajlandóságot mutatnának arra, hogy fizessenek. A vegyipari kombináttól például – amelynek képviselője az év vége felé rendezett vezetőtanácsi ülésen egyértelműsítette, hogy az előző idényekhez hasonló mértékű juttatásban részesítené ezúttal is a klubot – jelentősebb összeget várnak, de úgy vélik, a kisebb szponzorok is kedvet kapnának tőle, hogy segítsék a csapatot.

„Kíváncsian várjuk a fejleményeket” – erősítette meg Béres Loránd kijelentését az Azomureş PR-menedzsere. Ovidiu Maior szerint ha nincs az önkormányzati támogatás, hiába a szponzorok pénze, mert „abból legfeljebb vitaminokat vásárolhatnak”, mondta, de működési költségeiket aligha fedezhetik belőle. Hozzátette, élő támogatási szerződés van a klub és a vállalat között, amelynek alapján eddig is segítették és ezentúl is segítik a klubot, és nagyon kíváncsiak, miként alakul az anyagi helyzete a továbbiakban.

A Maros KK vezetőedzője, Szászgáspár Barnabás szerint nagyon szomorú, hogy ide jutottak. Kérdésünkre kijelentette: teljes mértékben kiáll a csapat mellett, hiszen a játékosok bizonyítottak, a csapat ott van az első hat között a tabellán, ami a felsőházi szereplés záloga, csak egy kis csendre és nyugalomra lenne szükségük, hogy teljes értékű munkát végezhessenek. „A csapat jó, megállja a helyét, és nem mellékes, hogy költségek tekintetében mintegy 30-40 százalékkal kevesebbe kerül a szerepeltetése, mint a tavalyi játékoskerettel” – hangoztatta. Hozzátette: az adott körülmények között azonban egyáltalán nem biztos, hogy együtt tarthatóak a játékosok, és ha nem változik a helyzet, ha nem kezdődik el a kifizetés és egyidejűleg az elmaradások törlesztésének beütemezése a következő időszakra, akkor előfordulhat, hogy többen távoznak közülük Marosvásárhelyről. „Abba pedig, hogy ennek milyen következményei lennének, nem is akarok belegondolni” – mondta Szászgáspár Barnabás.

A Maros KK – Elan Chalon mérkőzés a FIBA Európa-kupa honlapja szerint ma este 7 órakor kezdődik a ligeti sportcsarnokban. A Franciaországban rendezett első találkozón a vásárhelyiek 102:83-ra kikaptak.