kedd, június 19, 2018

Sóvidék népviseletben II.

Makfalva község – Szolokma, 2018. június 16.

Idén is megtartjuk a Sóvidék népviseletben című programot. A Szolokma központjában, református templomában és művelődési házában zajló rendezvényre várjuk Szencsed, Fenyőkút, Pálpataka, Korond, Atyha, Alsósófalva, Felsősófalva, Parajd, Szováta, Sóvárad, Kibéd, Makfalva, Siklód és – természetesen – Szolokma, valamint a szomszédos községek és települések képviselőit. 

Az ismert koreográfia mentén zajlanak majd az események: 10 és 11 óra között érkezés-regisztrálás az iskola udvarán, 11 órától felvonulás a központig, majd ökumenikus istentisztelet a helyi református templomban. Az istentisztelet után közös fotó készül a hősök emlékművénél a népviseletbe öltözött vendégekkel és a szervezőkkel. Körülbelül 12.20-kor ünnepélyes megnyitó – Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Vass Imre, Makfalva község polgármestere szól az egybegyűltekhez; Simó Márton, az Élő Székelyföld Munkacsoport elnöke megnyitja az Őseink viseletben fotókiállítást, majd a Kárpát-medencei népviseletek című kiállítás megnyitója és dr. Miklós Zoltán néprajzkutató, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum igazgatójának Az életmód és lakáskultúra változása a Sóvidéken című előadása következik. 13.20 és 15.20 között bemutatkoznak a falvak képviselői a színpadon – közben a fellépők ebédelnek 14.30 és 16.30 között –, majd ad-hoc műsor következik, a népviseletet bemutatók „hozott” műsorát tekinthetik meg a jelenlevők. 17 órától népdaltanítás Fodor Adalbert Béla etnomuzikológus vezetésével. 

Fellépésüket jelezték a székelyudvarhelyi és a székelykeresztúri népdalkörök, a szovátai Sirülők néptáncegyüttes, a szolokmai iskolások és az alsósófalvi műkedvelők. További jelentkezéseket menet közben is elfogadnak a szervezők, amennyiben a „felajánlott” műsorszámok beleférnek az időkeretbe, az erre szánt időintervallumba. 18 óráig közös nótázás, majd a szervezők bejelentik, hogy a következő esztendőben melyik település lesz a házigazdája a rendezvénynek. Amennyiben igény van rá, és a helyiek úgy szeretnék, akkor Dósa Béla zenekarával a rendezvényt követően meg lehet állapodni arról, hogy hajnalig tartó bált muzsikáljanak  végig. 

A részvétel ingyenes. A program ideje alatt az étel- és az italellátás folyamatos. Lehetőség van arra is, hogy autentikus népi termékeket forgalmazók, helyi vállalkozók is jelen legyenek a templom előtti téren kialakított standokon.

Ez a rendezvény a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) szervezésében, az NSKI elnöke, Szász Jenő fővédnökségével valósul meg, partner Makfalva község önkormányzata, társszervező az Élő Székelyföld Egyesület és Munkacsoport. 

Kapcsolattartás, információ: simo.marton@gmail.com, +40743-815149.

Simó Márton, 

az Élő Székelyföld Egyesület képviselője