hétfő, április 23, 2018

Rossz úton

Románia rossz úton halad, derül ki az IRES-nek A 2017-es politikai élet mérlege – 2018-as távlatok című, múlt hét végén nyilvánosságra hozott felméréséből. A megkérdezettek 75 százalékának volt ez a véleménye, sőt 59 százalékuk rendkívül elégedetlen az életszínvonalával.

A megkérdezettek 30 százaléka szerint 2017 legjelentősebb politikai eseményét az igazságügyi törvények módosítása jelentette, 28 százalékuk a 13. számú sürgősségi kormányrendelet miatti utcai tiltakozásokat, 17 százalékuk a költségvetési alkalmazottak béremelését, 12 százalékuk a Grindeanu-kormány leváltását, 8 százalékuk pedig a kormány adóreformját nevezte a múlt esztendő legfontosabb politikai eseményének. Az alanyok 45 százaléka szerint 2017 rosszabb volt, mint 2016, 48 százalékuk pedig úgy véli, 2018 rosszabb lesz, mint a tavalyi év.

Az embereket 2017 folyamán leginkább a politikai válság (27%), az áremelések (24%), a betegségtől való félelem (15%), illetve a munkanélküliség (13%) aggasztotta. A politikai életet illetően az alanyok 90%-a elégedetlen, 1%-uk nagyon elégedett, 8 százalékuk meglehetősen elégedett volt a tavalyi politikai élet alakulásával: A helyzetért a megkérdezettek 47%-a a kormányt, 23%-a a parlamentet, 22%-a az államfőt tette felelőssé. 

A tavalyi év legfontosabb társadalmi eseményének a megkérdezettek 8 százaléka Mihály király halálát, 5%-uk Románia nemzeti ünnepét, 4%-uk a fizetések, illetve a nyugdíjak emelését, 3 százalékuk pedig az ominózus 13-as számú sürgősségi kormányrendeletet nevezte. 

Érdekes módon – vagy talán nagyon is érthető okok miatt – mostanában nem beszélnek erről sem a politikusok, sem a kereskedelmi hírtévék, sem a gazdasági és politikai „szakértők”. Pedig ez lehetne az igazán (meg)rágni való gumicsont, és el lehetne gondolkodni azon, hogy a felelős hatóságok hogyan téríthetnék jobb irányba a dolgok menetét úgy, hogy az valamelyest az adófizető polgárok javát is szolgálja.

Ehelyett a sláger a pedofil rendőr, illetve az erdélyi magyar pártok között január 8-án született közös állásfoglalás, amelyben Székelyföldnek területi autonómiát, a Partiumnak sajátos jogállást kérnek. Ezzel bedobták a követ a román nacionalista tóba, és mint várható volt, az egekig csapott a felháborodás hulláma. Egyesek népszavazást követeltek, mások meg olyan választási törvényt, amely egyértelműen kizárná az RMDSZ-t a parlamentből, alkotmányellenesnek, elfogadhatatlannak kiáltották ki a magyar pártok javaslatát, abszurdnak, törvénytelennek nevezték, amely – íme, az örökzöld slágerek sosem halnak meg – sérti a románok érzékenységét és az egységes nemzetállamot…

És végeérhetetlenül folyik a háborgás, a magyarellenes uszítás, sőt sokszor fenyegetőzés, miközben a román pártok egymás között sem tudnak megegyezni: marakodás, sárdobálás, körülbelül ennyiből áll az ország vezetése. Csoda, hogy még nem mondott csődöt.

Igazuk van a borúlátóknak: Románia rossz úton halad nemcsak politikai szempontból vagy az életminőség tekintetében: a szó szoros értelmében rossz úton halad a közutak és autópályák tekintetében is.