hétfő, június 25, 2018

Roberto Baggio a FuNino edzésmódszert ismertette Debrecenben

Roberto Baggio ismertette kedden az „edzők edzőjével”, a két éve elhunyt Horst Weinnel kidolgozott FuNino edzésmódszert a debreceni futballegyetemen. A tanintézet sporttudományi oktatóközpontját zsúfolásig megtöltő több mint 300 magyar és külföldi futballedzőnek az egykori aranylabdás olasz válogatott játékos, a komplex utánpótlás-nevelő program elnöke mellett Marcello Nardini szakmai vezető tartott elméleti előadásokat és vezetett gyakorlati bemutatót a kétnapos továbbképzésen. 

Utóbbiakon 150 gyerek, a debreceni Olasz Focisuli tagjai is részt vettek.

Az előadásból kiderült, a programot már a világ 31 országban alkalmazzák, 15 ezer edzőt képeztek eddig, a spanyol FC Barcelonától a kolumbiai Sante Féig. A FuNino a Spanyol Labdarúgó-szövetség hivatalos oktatókönyve, amely egy optimális képzési modell a fiatal játékosok kreatív teljesítőképességének fejlesztésére. A program mottója az „edzők edzőjének” hitvallását tükrözi, miszerint „a jövő futballja mindig a fejben kezdődik, és a lábban végződik”.

A debreceni Olasz Focisuli igazgatója, a futballegyetem társszervezője, Hegedűs Gábor elmondta: a program a korosztályos képzés egymásra épülése miatt öt modulból áll. A továbbképzés-sorozat egy komplex utánpótlás-oktatási anyagot tartalmaz életkornak, pályanagyságnak és korosztályos létszámnak megfelelően, az alapoktól egészen a felnőtt csapatig eljutva – legyen szó profi vagy amatőr egyesületről.

A módszer különlegessége, hogy a fiatal sportolók kreatív teljesítőképességének fejlesztését orvostudományi vonatkozásban is vizsgálja, az agy kinetikájának (BrainKinetic) működésére alapozva. A szakmai stábnak idegtudományi és agykutató specialista is tagja. A debreceni futballegyetem keretében kedden és szerdán az első két modult, a 6-14 éves korosztályra vonatkozó ismereteket sajátíthatták el a résztvevők. Megismerhették a FuNino képzési modellt, a BrainKinetic alapjait, az oktató és korrekciós játékokat, amelyek lehetővé teszik a játékolvasást a pályán, a kollektív játék alapjait, a vizuális stratégiákat és formálják a munkamemóriát.

Az oktatói stáb tagja minden idők egyik legnépszerűbb olasz labdarúgója, Roberto Baggio, aki 56-szor szerepelt az olasz válogatottban, amellyel világbajnoki ezüst- és bronzérmet is nyert. Baggio játszott többek között a Juventus, az AC Milan és az Internazionale színeiben is, a nemzetközi szövetség (FIFA) 1993-ban az év játékosává választotta, abban az évben Aranylabdát is kapott. A Juventusszal 1993-ban UEFA-kupa-győztes támadó 2007 óta a Roby Baggio–Horst Wein FuNino program elnöke.

A kétnapos debreceni képzésre a magyarországiak mellett Romániából (közöttük a Székelyföld Labdarúgó Akadémiától, így annak Maros megyei alközpontjaitól is), Ukrajnából, Szlovákiából, Oroszországból, Lengyelországból és Egyiptomból is érkeztek edzők.

 

A futballegyetemen folyó képzésről

A debreceni futballegyetem első kurzusai 2015-ben kezdődtek. Az azóta elhunyt Horst Wein akkor részletesen ismertette azt az edzéstechnikát, amelyet különböző korosztályú gyerekek képzésére dolgozott ki, s amelyet már hatékonyan alkalmaznak Németországban. A tréner a gondolkodást nevezte a legfontosabb erénynek, ami szerinte megelőzi a fizikai erőnlétet is. Szavai szerint „a fejben kezdődik az a gondolat, ami a lábban végződik” és a labdarúgásban eredményre vezet. Ezután Európa futballnemzeteinek legjobb utánpótlás-képzési szakemberei oktattak Debrecenben: előadást és gyakorlati bemutatót tartott itt többek között az olasz utánpótlás-igazgató, Maurizio Viscidi, valamint az AC Milan, az Ajax Amsterdam, a Real Madrid akadémiájának trénerei, de bemutatta Debrecenben a brazil utánpótlás-képzési programot Joel Cornelli edző, testnevelő tanár, az olasz Alessandro Sarocco pedig a koordinációs edzők utánpótlásképzésben betöltött szerepét elemezte a magyar szakembereknek. Ez a sorozat folytatódott most a Horst Wein és Roby Baggio nevével fémjelzett FuNino program oktatásával.