kedd, március 20, 2018

RMGE-Maros-hírek

Keresd a helyit! – másodszor 

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros szervezete augusztus 10-én második alkalommal szervez helyi termékvásárt Laposnya utca 23. alatti székhelyén, amelynek célja a mezőgazdasági termékek közvetlen értékesítésének támogatása, felkarolása. Az előző rendezvényen  nyárád-, Maros menti, valamint mezőségi termelők jelentkeztek. A standokon a friss zöldségtől a befőttig minden megtalálható. A szervezők várják a kistermelők jelentkezését. A részvételi szándékot jelezzék a 0265/268-125-ös és a 0741-512-473-as telefonszámokon. 

Üzletember-találkozó Debrecenben 

A debreceni virágkarnevállal egy időben, augusztus 17. és 21. között tartják meg a nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari Farmer-Expo szakkiállítást, amely évek óta Magyarország leglátogatottabb szakmai rendezvénye, átlagban mintegy 30.000 látogatóval. Erre a rangos rendezvényre kapott meghívást a Nemzeti Agrárkamarán keresztül a RMGE-Maros szervezete is. A négynapos kiállítás kiemelt eseménye a zöldség- és gyümölcstermesztők, kertészek üzletember-találkozója, amelyen a magyarországi termelőkön, forgalmazókon és kereskedőkön kívül részt vesznek kárpátaljai, erdélyi és vajdasági gazdák, így lehetőség lesz piackutatásra, akár szerződéskötésre is. 

Hatan pályáztak a Bethlen Gábor Alap támogatására 

Az RMGE-Maros hat gazda pályázatának a megírásában segített. Egy fiatal vállalkozó Márkodból, öt családi vállalkozó (Hármasfalu, Marosvásárhely, Kebele, Nyárádselye, Marosszentgyörgy) farmfejlesztésre (fóliasátor, húshasznú szarvasmarha-tenyésztés, tejfeldolgozó részleg, mezőgazdasági gépek vásárlása) szeretne anyagi támogatást kérni. Az egyéni vállalkozók személyenként legtöbb 2–3 millió, míg a családi vállalkozók 4–6 millió forint közötti összegre pályázhatnak. Eredményhirdetés szeptemberre várható.