szerda, május 23, 2018

Rendszeres szakmai megmérettetés

18. udvarfalvi virágkiállítás és vásár
Fotó: Vajda György

A szervezést megelőző huzavona ellenére sikerült a 18. alkalommal vasárnap megrendezni az udvarfalvi virágkiállítást és vásárt, amelyet immár nagyon sokan Marosvásárhelyről is felkeresnek. A községben mintegy 70 virágtermesztő és forgalmazó van (legtöbb Udvarfalván és Várhegyen), köztük több, korszerű fóliasátrakkal rendelkező, nagyobb céget is működtető gazda. 

Az idén is, akárcsak az előző évben, a vásárt az udvarfalvi sportpályán tartották meg, ahol a virágstandok mellett a gyerekeknek játszósarkot is berendeztek, és egy nagy színpadot is felállítottak, ahol délután a Maros Művészegyüttes román és magyar csoportjának művészei tartottak előadást, este pedig könnyűzenére szórakozhattak a fiatalok. 

Moldovan Dumitru polgármester szerint jelenleg a községben mintegy 70 termesztő van, és 50-en iratkoztak fel a vásárra. Ottjártunkkor 25-en hozták el termékeiket a sportpályára, többen viszont kapujukban állították ki virágaikat.  

– Azon igyekszünk, hogy évről évre mást, szebbet, jobbat nyújtsunk, és hogy minél többen állítsák ki terményeiket. Most is értesítettünk mindenkit, de sokan nem tudtak eljönni, mert már eladták a virágokat. Örömmel tapasztaljuk, hogy míg nagyon sok fiatal külföldön keres munkát, addig Marosszentannán nagyon sokan itthon maradnak, mert folytatják a családi hagyományt. Rengeteg munka van a virágokkal, de az eredmény meglátszik a községen is, és ezt köszönöm a falubelieknek – mondta lapunknak a polgármester.

László Ildikó Tünde alpolgármester is virágtermesztéssel foglalkozott korábban, így nemcsak elöljáróként, hanem szakemberként is hozzátette, hogy a virágkiállítás és vásár egy olyan fórum, ahol évről évre a termesztők felmérhetik azt, hogy ki hogyan fejlődött, mivel foglalkozik, tapasztalatot cserélhetnek, találkozhatnak. Ezért ez a nap ünnep. A 18 év eredménye az is, hogy a falubeli virágtermesztők folyamatosan e fejlődtek, gazdagították termelőeszközeik tárát, öntözőberendezéseket vásároltak, korszerűsítették fóliasátraikat, aki pedig tehette, területet vásárolt vagy bérelt, és úgy fejlesztette gazdaságát. A kínálat is nőtt, hiszen aki valamikor 30-fajta virággal kezdte, most már több mint 70-et termeszt, és nagyon sokan máshonnan hozott virágot és díszcserjéket is forgalmaznak, hiszen ezt az igényt is ki kell elégíteni. 

Ma sem könnyű a piacon maradni, hiszen míg az országban az egyedüli község Marosszentanna volt, ahol ilyen nagy számban foglalkoztak virágtermesztéssel, most a déli megyékben is vannak már települések, ahol erre szakosodtak. Sajnos az olcsó az importáru ellepi a piacokat. Aki hosszú távon fenn akar maradni, annak gondolkodnia kell azon, hogy a virágtermesztésen kívül mivel egészítse ki a szolgáltatását. A vásár arra is jó, hogy a piaci igényeket is teszteljék az eladók – mondta többek között az alpolgármester. 

A vásárteret elhagyva, egy-egy udvarba is betekintve tapasztalhattuk, hogy igen gazdag az udvarfalviak kínálata és a látszat ellenére egyre többen maradnak meg a szakterületen. Beszéltünk olyannal is, aki nem szeretne ugyan nagyvállalattá fejlődni, de annyit megtermeszt, hogy a család megéljen belőle, és ez is eredmény. 

Az biztos, hogy jövőre is lesz vásár, alkalom arra, hogy egy kicsit ünneplőbe öltözzön a falu és kérkedjen azzal, hogy miben más, mint a környékbeli települések.