szerda, május 23, 2018

Radikális megoldásban gondolkodnak

Ígéret és köszönet Potápi Árpád államtitkártól
Fotó: Bodolai Gyöngyi

A marosvásárhelyi magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzés érdekében évtizedek óta folyó harcot nem szabad soha feladni – hangsúlyozta Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, aki részt vett az Erdélyi Múzeum-Egyesület Orvos- és Gyógyszerésztudományi Szakosztálya tudományos ülésszaka alkalmából szervezett díszvacsorán. 

A vendéget dr. Szabó Béla egyetemi tanár, a szakosztály alelnöke, a magyar oktatók testületének vezetője köszöntötte. Kiemelte, hogy az államtitkár jelenléte Marosvásárhelyen, valamint az egyetem diákjainak spontán tiltakozásával egy időben a Hősök terén zajló hasonló megmozdulás azt jelzi, hogy nem vagyunk egyedül. 

28. alkalommal rendezik meg ezt a konferenciát, és ennek a számnak önmagában is súlya van, azt jelzi, hogy az orvostársadalom a Kárpát-medencében összefog a közös célokért, és nekünk ez a legfontosabb feladatunk. Bár mi, magyarok is követtünk el hibákat, és sokszor az ellenfélnek kínáljuk a labdát, amit ők szorgosan le is ütnek, jó érzés, hogy fontos küzdelmekben össze tudunk fogni – mondta Potápi Árpád. 

A MOGYE-t nem fogják magára hagyni, hiszen egy másfél milliós magyar nemzeti közösség nem maradhat az anyanyelvét ismerő orvosok nélkül. A jövőt feladni, ezt nem vállalhatják sem az erdélyiek, sem a magyar kormány – hangsúlyozta az államtitkár. Bár végleges megoldás még nem született, zajlanak az egyeztetések, és keresik az utakat, hogy a magyar orvos- és gyógyszerészképzést minél jobban, gyorsabban és törvényesen tovább lehessen folytatni, a következő nemzedékekre és a magyar emberek és betegek érdekeinek védelmére gondolva.

Beszédének végén az államtitkár köszönetet mondott azoknak a külhoni magyar állampolgároknak, akik részt vettek az országgyűlési választásokon. Hozzátette, hogy 225.000 érvényes levélszavazat érkezett a határokon túlról, ami jóval több, mint négy évvel ezelőtt. Ebből 216.500-an szavaztak a FIDESZ-KDNP szövetség listájára, ami azt jelenti, hogy a külhoni szavazók 96 százalékban erősítették meg a jelenlegi magyar kormányt, ezért jár a köszönet – hangsúlyozta, majd hozzátette, hogy a továbbiakban is szeretnének úgy dolgozni, hogy egymás támogatása kölcsönös legyen. 

 *

Beszédét megelőzően az államtitkár nyilatkozott a sajtónak. Elmondta, hogy mivel évek óta zajlik a magyar orvosképzés ellehetetlenítésére irányuló kísérlet, nem szabad a fejünket a homokba dugni, és gondolkozni kell egy radikálisan új úton az erdélyi magyar orvosképzés számára. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy közösen alakítsák ki az új szerkezetet, amely megfelel az itt élő magyaroknak, orvosoknak, oktatóknak. Meg kell fontolni annak a lehetőségét, hogy más módon, más intézetben hogyan lehet hasonló képzést folytatni. A megoldáson gondolkodni kell, és először is meg kell teremteni minden feltételt. Ez egyik napról a másikra ez nem lehetséges, higgadtan meg kell fogalmazni a célt, és jól előkészíteni minden lépést, hogy minél kevesebb érdeksérelemmel lehessen megvalósítani ezt a folyamatot – tette hozzá.  

 

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Orvos- és Gyógyszerésztudományi Szakosztálya XXVIII. tudományos ülésszakának több mint 500 résztvevője, javarészt a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem végzettje, elítéli a nagy hagyományú egyetem önkényes átalakítására tett kísérleteket. Közösségünk számára létkérdés a magas színvonalú, magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzés töretlen folytatása Marosvásárhelyen, amely biztosítani tudja, hogy a jövőben is legyenek olyan gyógyítók, akik anyanyelvükön tudnak az erdélyi beteghez szólni. 

Támogatjuk a MOGYE oktatóinak és hallgatóinak az egyetem önállóságát veszélyeztető intézkedések elleni küzdelmét.