hétfő, június 25, 2018

RÖVIDEN

* Minden eddiginél több csapat vehet részt a labdarúgó-világbajnokságon: a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) zürichi kongresszusán úgy határozott, hogy 2026-tól kezdve a mostani 32 helyett 48-as mezőnnyel rendezi meg a földkerekség legjobbjainak tornáját. A döntés egyhangúlag született. A vb-tornára kijutó csapatokat 16 csoportba sorolják, közülük egyformán egy esik ki, az első kettő továbbjut az egyenes kieséses szakaszba. Ebben a rendszerben a jelenlegi 64 helyett 80 mérkőzést rendeznek majd, míg a világbajnokság 32 napossá válik. A 2026-os vb házigazdáját 2020 májusában jelölik ki.

* Cristiano Ronaldo, a Real Madrid portugál válogatott futballistája lett 2016-ban az Év játékosa a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél (FIFA). A 31 éves Ronaldo 2008, 2013 és 2014 után negyedszer érdemelte ki az elismerést. A támadó az előző szezonban klubjával megnyerte a Bajnokok Ligáját, a válogatottal pedig a franciaországi Európa-bajnokságot. Ronaldo hétfőn, a FIFA zürichi gáláján vette át a díjat.

* Az amerikai Ricky Brabec (Honda) nyerte a 2017-es Dakar-rali hetedik futamát a motorosok mezőnyében. Gyenes Emánuel (KTM) a 30. helyen ért célba, 26 perc 40 másodperccel a győztes után. Összesítésben Sunderland vezet a husqvarnás Pablo Quintanilla (17:45) és a Yamahán versenyző francia Adrien van Beveren (22:16) előtt. Gyenes Emánuel a 28. összetettben, 3:04:23-mal az éllovas után. A romániai magyar motorost egyórás büntetéssel sújtották, mert elhagyta a versenypályát, hogy tankoljon egy olyan szakaszon, amelyen úgy tudta, hogy ez szabályos. Több másik versenyzővel szemben is hasonló intézkedést foganatosítottak.

* 2017-ben először Altenmarkt Zauchensee-ben versenyez Miklós Edit. A csíkszeredai születésű, magyar színekben szereplő versenyző elsőként lesiklásban méreti meg magát, amelyben 2016. december 3-án, a kanadai Lake Louis-ban bronzérmet szerzett. Az olimpiai és világbajnok Lindsey Vonn is Altenmarkt Zauchensee-ben tervezi sérülés utáni visszatérését, de az amerikai síelő indulása egyelőre kétséges.

* A budapesti vb előtt vonult vissza a tizenháromszoros világbajnok: az oroszok olimpiai ezüstérmet is nyert ritmikus gimnasztikázója, Jana Kudrjavcova tizenkilenc évesen hagy fel a sportolással. A nemzetközi szövetség úgy fogalmazott: Kudrjavcováé volt a sportág történetének egyik legfényesebb pályafutása.