szombat, április 21, 2018

Porckorongsérv kezelése műtét nélkül

A gerincbántalmak és a gerincsérv mára már szinte ugyanolyan népbetegséggé váltak, mint például a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás. De vajon mit csinálunk ennyire rosszul? 

A probléma az, hogy nem arra használjuk a szerkezetet, amire teremtették. Pár millió évvel ezelőtt gerincünk két lábon járó életmódra lett tervezve, arra, hogy járjunk, sétáljunk, tegyünk-vegyünk egész nap. Mi pedig ezzel szemben ülünk napi tíz-tizennégy órát, ami óriási terhelést jelent ennek a rendszernek. A gyermekek egyre több órát töltenek ülve, a számítógép előtt, nyomogatják a mobilt, ahelyett hogy egymást kergetnék a szabadban. A gyermek növekedésével párhuzamosan tanulja meg az idegrendszer az izmok „finom beállítását” azért, hogy a fejlődő, átalakulóban levő csigolyasor mindig stabil legyen. A helyes gerincgörbületek kialakítása az egyenetlen talajon való járáshoz van kötve. 

Üléskor más izmokkal kell magunkat tartanunk, mint járáskor. Izmaink nem tudnak túl hosszú ideig aktívak lenni, ezért görnyedünk meg. Helytelen üléskor (tévénézős vagy számítógépezős helyzet) a fejünket jóval előrébb tartjuk, mint a gerincünk tengelye, ez hatalmas terhelést jelent a porckorongnak, ami tíz-húsz év után elfárad, degenerálódik, egy idő után kitüremkedik, nyomja az ott lévő képleteket és sértheti az ideggyököt. 

A gerincsérv tüneteit általában megelőzik a porckorong degenerációs tünetei: fáradtság-érzés a derékban, a hosszú állás után jólesik lehajolni, egyre gyakoribbá válnak a „becsípődések”. Ezek mind a porckorong túlterhelődéséből származó porckorong-lelapulás és az izomfűző elégtelen működése miatt alakulnak ki.

Az előre helyezett fejtartás hozzájárul a nyaki sérvek kialakulásához, és tipikus előjelei a nyak elalvásai, becsípődései. Ezek jelzik, hogy a porckorong egy ideje súlyos túlterhelésnek van kitéve, és vizet vesztett, aminek hosszú távon a következménye a sérv is.

A helytelen testtartas miatt a gerincgörbületek megváltoznak, a csigolyákat stabilizáló izomműködés felborul, és a porckorong lesz az, ami az izomfűző helyett nagy terhelést kap. Az idegrendszer egyre nagyobb mértékben kénytelen új izmokat, új mintákat kialakítani arra, hogy hogyan tartsa és mozgassa a testet, és a természetestől egyre jobban távolodó mozgásminták mind jobban terhelik az ízületeket, emiatt újabb és újabb rossz mintákat kényszerül kialakítani.

A kutatás azt mutatja, hogy nem a porckorong egészsége a legfontosabb, hanem az, hogy idegrendszerünk tudja ezt a fűzőt jól működtetni, és a legnagyobb baj az, hogy az ülőmunka ezt teszi tönkre. 

Az autodekompressziós terápia (ADT) lényege, hogy miközben a csigolyákat önerővel távolítva centralizálja a sérvet, újraaktiválja a csigolyasort stabilizáló izmok működtetésének helyes mintáját. A porckorongról lekerül a terhelés, és ez a tartós gyógyulás kulcseleme, ami miatt az ADT ma szinte egyedülálló a műtét nélküli terápiák terén.

Mint említettem, az autodekompressziós terápia célterülete a porckorongsérv és a szegmentális instabilitás, de alagútszindrómák, nyaki eredetű fülzúgás/szédülés és más, a gerinc diszbalanszaiból eredő tünet enyhítésére is alkalmas.

A legújabb tudományos modellekre alapozva segítünk műtét nélkül, oki szinten megoldani a gerincsérves emberek problémáját. Sajnos ma a legtöbb terápiás módszer csak a tüneteket kezeli, és nem az okot, ezért a hatásfoka sem olyan, ami a betegek számára hosszú távon megfelelő lenne. Ezt próbáljuk az autodekompressziós terápia segítségével megoldani, ami tartós, oki szintű megoldást nyújt a porckorongsérves emberek számára. 

Bartha Zsuzsa vezető gyógytornász, ADT-terapeuta, Procardia Alapítvány