hétfő, május 21, 2018

Pjongcsangi (nem csak) ötkarikás

* Eddig a jegyek 84,3 százaléka talált gazdára a téli olimpián. Az ötkarikás játékok szervezőbizottságának (POCOG) szóvivője hétfőn azt mondta, nem akarja összehasonlítani a jegyeladási statisztikát a korábbi rendezvényekével, de úgy tudja, az ő számaik „kicsit magasabbak”, mint a többi olimpia esetében – ez azonban nem hivatalos. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szóvivője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az értékesítések nem teljesen összehasonlíthatóak, mivel a házigazda városok különböző nagyságúak. A rajt előtt a pjongcsangi szervezők azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy az 1,17 millió belépő legalább 90 százalékát adják el.

* Eddig 177 norovírusos fertőzést regisztráltak a pjongcsangi téli olimpián, de a sportolói küldöttségek nem érintettek. A POCOG szerint ugyanakkor a betegek közül 68-an már meggyógyultak, őket ki is engedték a karanténból, és visszatérhettek olimpiai elfoglaltságukhoz. A hányást és gyomorgörcsöt okozó agresszív vírus miatt történtek megbetegedések a tavalyi, londoni atlétikai világbajnokságon is az egyik hivatalos hotelben. Néhány versenyzőnek emiatt ki is kellett hagynia számokat.

* Nem a téli olimpia volt az egyetlen sportesemény Pjongcsangban az elmúlt hétvégén: szombaton és vasárnap több százan álltak rajthoz a „meztelen maratoninak” nevezett versenyen – számolt be róla a CNN. Félmeztelenül, -5 fokban futották a hosszú kilométereket, de a hőérzet az erős szél miatt -15 fokig is csökkenhetett. A kesztyű és a sapka viselete megengedett volt, de a felsőruházat tiltott. A maratonin 60 amerikai katona is rajthoz állt, de érmet nem nyerhettek, mert felettesük utasítására csak hiánytalan öltözetben futhattak.