szerda, május 23, 2018

Pjongcsangi ötkarikás

* A téli olimpia szerdai versenynapjának győztesei: Eric Frenzel (Németország) – északi összetett, egyéni, normál sánc+10 km; Jorien ter Mors (Hollandia) – gyorskorcsolya, női 1000 méter; Shaun White (Egyesült Államok) – hódeszka, férfi félcső; Tobias Wendl, Tobias Arlt (Németország) – szánkó, férfi kettes.

* Mindent visz a szél az olimpián. Miközben azonban Pjongcsangban és Dzsongszonban csak a rendezést nehezíti – szerdán például már a harmadik alpesi versenyszámot kellett elnapolni az erős légmozgás miatt – a korcsolyasportoknak otthont adó Kangnungban anyagi károkat is okoz. A süvítő széllökések olyan erősek, hogy több mobilsátrat megrongáltak, a fák és a közlekedési lámpák látványosan kilengenek. A járókelőknek táskájukkal vagy kezükkel kell eltakarniuk a szemüket a levegőben kavargó homok és hordalék miatt. A buszmegállók tábláit és a kordonokat szét kellett szerelni, mert a szél feldöntötte volna őket. A táblákat a földre fektették, hogy aki a vihar ellenére útnak indul, az lássa, hogy jó helyen várja-e az ötkarikás létesítményekhez tartó buszokat.

* Szerelmes üzenetek sokaságát kapja az ázsiai felmenőkkel rendelkező két magyar rövid pályás gyorskorcsolyázó: Liu Shaolin Sándor verseny előtti kacsintása nyomán csak úgy záporoznak az üzenetek a sportoló Instagram-oldalára. „Vadító, ahogyan kacsintasz, a szívem nagyon dobog” – írta egy lány, míg egy másik hölgy nem engedné hazautazni a 22 éves versenyzőt: „Kacsintós srác, égesd el az útleveled!”, „Kérlek, ne hagyd el Koreát, inkább vegyél feleségül! Azért akartam elutazni az országodba, hogy meglátogassam a magyar barátaimat, de változtatok a tervemen, veled akarok lógni. Komolyan szeretlek!” – olvasható egy másik posztban. Liu Shaoang is szerelmes üzenetek tömkelegét kapja, s jó hír a rajongóinak, hogy neki jelenleg nincsen párkapcsolata (testvérének a brit rövid pályás gyorskorcsolyázó, Elise Christie a barátnője). „Mindenem a tiéd. A helyes arcod aranyérmet ér, a tökéletes tested pedig gyémántot érdemel” – írta egy koreai lány. Egy másik pedig egyenesen magyarul üzente: „Szeretlek, sok szerencsét kívánok!”

* A vetélytársak szerint jogosulatlan előnyhöz jutnak a brit szkeletonosok, amennyiben az edzésen használt „szuperruhában” versenyezhetnek a ma kezdődő futamokon. A brit csapat tagjainak edzésen használt ruhái ugyanazzal a technológiával készültek, mint amilyennel a brit pályakerékpárosok dresszei, utóbbiak ezeknek köszönhetően az elmúlt időszak olimpiáin uralták a szakágat. „A ruháinkat a szervezők látták, és rendben lévőnek találták. Újítók vagyunk, nem csalók” – jelentette ki a vádakra reagálva a britek ötkarikás újonca, Jerry Rice.