szerda, május 23, 2018

Pjongcsangi ötkarikás

* A japán rövidpályás gyorskorcsolyázó, Szaito Kej az első, akit pozitív doppingteszt miatt hazaküldtek a pjongcsangi téli olimpiáról. A Nemzetközi Sportdöntőbíróság keddi közlése szerint a 21 éves sportoló, aki a japán váltó tartalékversenyzője, egy versenyen kívüli doppingellenőrzésen akadt fenn még az olimpia előtt. A gyorskorcsolyázót – akinek szervezetében acetazolamidot mutattak ki – ideiglenesen felfüggesztették, s hazaküldték az olimpiai faluból. Szaito eltiltásának hosszáról az ötkarikás verseny után döntenek.

* A műkorcsolyázók közül többen is elhagyták az olimpiai falut, hogy nyugodtabb körülmények között készüljenek a versenyre. A jégtáncverseny esélyesei közül a kanadai Tessa Virtue, Scott Moir kettős, valamint a még később (először jövő szerdán) jégre lépő női mezőnyből honfitársaik, Kaetlyn Osmond, Gabrielle Daleman és Larkyn Austman Szöulba utaztak, hogy ott gyakoroljanak a rövidprogram bemutatásáig. Az amerikai csapat női tagjai (Mirai Nagasu, Karen Chen és Bradie Tennell) is elhagyták a falut, és egy meg nem nevezett helyszínen készülnek az egyéni küzdelmekre. Az orosz és a japán válogatott egy része a Koreai Köztársaság helyett Japánban edz a héten.

* A szervezőbizottság (POCOG) döntése nyomán mostantól ingyen látogatható az esti éremátadás a pjongcsangi téli olimpián. A POCOG ezzel a lépéssel arra reagált, hogy eddig gyér érdeklődés mellett bonyolították le a napi ünnepségeket. A dobogósok a versenyeik helyszínén csak egy plüssállatot kapnak, az érmeket minden este, helyi idő szerint 19 óra után adják át az Olimpiai Parkban, az úgynevezett medáltéren. Eddig azoknak a látogatóknak, akiknek nem volt jegyük, körülbelül másfél eurónak megfelelő összeget kellett fizetniük azért, hogy beléphessenek a park területére, mostantól – 17 óra után – ez ingyenes lesz.