hétfő, május 21, 2018

Pintea: az egészségügyi minisztérium nem felel meg a betegek igényeinek

Kinevezését követően Sorina Pintea egészségügyi miniszter kijelentette: az egészségügyi tárca rugalmatlan struktúra, amely nem felel meg a betegek igényeinek, és alapjaiban kell megreformálni.

Sorina Pintea múlt héten egy kolozsvári konferencián azt mondta, a mentalitást is újra szeretné szervezni, nem csak a minisztériumot, ez pedig a szektor más területeire is kihat majd. 

„Nem mondhatom el, hogy kinevezésem óta teljesen át tudtam világítani az egészségügyi rendszert, de mivel a rendszerben dolgoztam és dolgozom, elmondhatom, hogy az egészségügyi minisztérium önmagában rugalmatlan struktúra, amely nem felel meg a betegek igényeinek, illetve a lakosságénak, hiszen mi az egészséges emberekkel is foglalkozunk. Ezt a struktúrát alapjaiban kell megreformálni. Csak miután a minisztériumot újraszerveztem, akkor fogom tudni a többit is megújítani. Először is a mentalitást akarom megváltoztatni, nem csak az egészségügyi minisztériumban. Remélem, ez az egészségügyi szektor több más területére is kihatással lesz majd” – mondta Pintea. 

Az országos onkológiai program kapcsán az új miniszter úgy nyilatkozott: „Az onkológia az egyik igen kényes patológia, hiszen óriási az igény rá, és sajnos a rákbetegek száma gyorsan nő, nagyon sok az új megbetegedés. Az országos onkológiai program bőkezű, és fedezi is a gyógyszerszükségletet. Azonban sajnos nem fedezi a rákbetegek minden igényét. Az egészségügyi minisztérium, a kormány terve, hogy kiterjessze ezt az onkológiai programot több pillérre, mégpedig a témában érdekeltek előzetes megkérdezésével” – hangsúlyozta a miniszter.