kedd, május 22, 2018

Pattoghat a tűz a kályhában

Ha van pénz, nem gond a tűzifa beszerzése
Fotó: archív

Országos viszonylatban arról szólnak a hírnek, hogy tűzifahiánnyal köszöntött be a tél. Ennek okát azzal magyarázzák, hogy a nagy feldolgozók és a bútorgyárak nagy mennyiségben kedvező áron vásárolják a fát, s a lakosság a faüzleten kívül reked, mert a tőkeerős cégekkel nem veheti fel a versenyt. Maros megyében másként állnak a dolgok, hiszen a lakosság körülbelül 70 százaléka földgázzal fűt. A fával fűtők sem maradtak tűzifa nélkül, hiszen elegendőnek bizonyul az a mennyiség, amit a Romsilva által kezelt állami erdőkből, illetve a magánerdőkből termelnek ki.

 

Két hónap alatt 20%-kal több tűzifát termeltek ki 

Romániában a háztartások közel felében fával fűtenek. Több megyében gondot jelentett a tűzifa beszerzése, az emberek azért tolongtak és tolonganak a lerakatoknál, hogy nehogy fűtőanyag nélkül maradjanak. Az utóbbi években a tűzifa azért lett hiánycikk – állítják –, mert az erdészeti hivataloknak nem volt érdekük kis tételben értékesíteni a fát, amikor azt nagy tételben is eladhatták a feldolgozóknak, méghozzá jó pénzért. 

Országos viszonylatban a Romsilva 3-4 millió köbméter tűzifát termel ki évente, de a kereslet ennek a kétszerese – közölte Doina Până erdőgazdálkodási miniszter, aki arról biztosította a lakosságot, hogy senki sem marad tűzifa nélkül, mindenki megvásárolhatja a szükséges mennyiséget. Ugyanis idén október 5-étől a faanyag-gazdálkodásra vonatkozó új szabályozás lépett életbe. Miután a kormány meghozta ezt a döntést, két hónap elteltével 20 százalékkal több tűzifát termeltek ki az állami erdőkből. Országos viszonylatban 876 ezer köbméter tűzifát értékesítettek, köbméterenként 151 lejért. Év végéig az eladott mennyiség eléri az egymillió köbmétert. 

A kormány új rendelkezésére, a miniszter szerint, azért volt szükség, hogy az erdők kitermelésére ne hirdessenek versenytárgyalást, hogy a nyertes cég ne olyan rendeltetést adjon a fának – beleértve a tűzifát is –, amilyent az üzleti érdekei diktálnak. 

 

A Romsilva-lerakatokban 1000 köbméter fa eladó 

– Tekintettel arra, hogy Maros megyében a háztartások 70 százalékában gázzal fűtenek, itt a tűzifakereslet nem olyan nagy. A sokat mediatizált tűzifahiány csak részben igaz. Mivel a tűzifa szezonáru, mint ilyent, a jó gazda nyár végén vagy kora ősszel, a fűtési idény kezdete előtt szerzi be. Ilyenkor minden erdőgondnokságunk lerakatában volt tűzifa – mondta Petra Florin, a Maros Megyei Erdészeti Hivatal kereskedelmi igazgatója, aki tájékoztatott, hogy jelenleg az erdészet laposnyai és ratosnyai lerakatában ezer köbméter tűzifa vár vevőre, amit köbméterenként 150 lejért értékesítenek. Januártól újabb 200 köbméter, jövőtől viszont 40 ezer köbméter tűzifát termelnek ki a Romsilva által kezelt állami erdőkből.

 

A magáncégek 180 lej körüli áron értékesítik

A Népújságban is folyamatosan hirdetik az eladó tűzifát. Telefonon érdeklődtünk, s megtudtuk, hogy Szovátán például egy űrméter fáért 180 lejt kérnek, s ezért haza is szállítják. 

Tehát a fa árában a szállítási költség is benne van, ami azt jelenti, hogy a magáncégek által értékesített fa sem drágább a Romsilváénál. Sőt, ez a fa nagyobb fűtőértékű tölgy, bükk vagy gyertyán. 

Ami a tűzifa árának megkétszereződését illeti, ezt is megcáfolták, lévén, hogy tavaly decemberben 160-170 lejes áron lehetett fát vásárolni, ami 10-30 lejes növekedést jelent.

Főleg vidéken pár éve sokan fafűtésre tértek át, fáskazánokat szereltek abból a meggondolásból, hogy sokkal olcsóbb, mint a gázfűtés. Egy átlagos – 3 szobás – lakóház fűtésére 12-14 űrméter fára van szükség, ami egy idényben körülbelül 2500 lejes kiadást jelent. Tehát a fafűtéses lakások fűtési költségei körülbelül kiegyenlítődtek a gázfűtéses lakásokéival.