hétfő, június 25, 2018

Partnerkeresés

Az RMDSZ bizalmat szavazott
Fotó: MTI

„Ma a nemzeti kisebbségek jogainak betartására, új munkahelyek létrehozására, a fenntartható gazdasági fejlődésre, magasabb életszínvonalra, a nagy családok adókedvezményeire, az orvosok, pedagógusok, illetve közigazgatásban dolgozók fizetésemelésére, az autópályák építésének befejezésére és azokra a projektekre szavaztunk, amelyek megtalálhatók az RMDSZ választási programjában is. Támogatni fogjuk a kormányt és azon kezdeményezéseit, amelyek javítanak az erdélyi magyarok életminőségén, biztonságos életet és biztos jövőképet teremtenek” – fogalmazott Kelemen Hunor szövetségi elnök a parlament együttes ülésén, azt követően, hogy az RMDSZ megszavazta a kormánykoalíció által nevesített miniszterelnököt és kormánytagokat.

Az RMDSZ elnöke január 4-i beszédében úgy fogalmazott, hogy a szövetség csak abban az esetben tudja működőképesnek tartani a kormánykoalícióval kötött parlamenti együttműködést, amennyiben ez őszinte párbeszédre, olyan kormányzásra épül, amelynek haszonélvezői az állampolgárok.

„Romániában jelenleg senki nem bízik senkiben. Az állami intézmények, az erőszakszervek nem bíznak az állampolgárokban, az állampolgárok pedig az államban és annak intézményeiben; nem érzik magukat biztonságban itthon, szülőföldjükön. Mindenki gyanúsított és mindenki hibás, hiszen csak idő kérdése, amíg valakit megvádolnak. Az ellenőrző intézmények meghurcolják mindazokat, akik felelősséget vállalnak, közösséget vezetnek vagy éppen munkahelyeket teremtenek. A többség nem bízik a kisebbségben, legtöbbször veszély-forrást lát bennünk, alaptalanul” – részletezte az RMDSZ elnöke, aki szerint 27 évvel a rendszerváltást követően, 10 évvel Románia uniós csatlakozása után bátran kijelenthető: a román társadalom válságon megy keresztül, bizalomhiányban szenved.

„Hosszú évek óta azt tapasztaljuk, hogy leépült a politikai döntéshozatalba vetett hit, a parlament valós szerepe, a demokrácia alapvető értékei kerültek veszélybe. Ki kell mondanunk: ezen a helyzeten változtatnunk kell. Nekünk a december 11-i választást követően új kezdetről kell beszélnünk, ugyanis esély nyílik arra – és talán ez lehet az utolsó alkalom –, hogy nagy erőfeszítések árán visszaadjuk a reményt társadalmunknak. Nekünk, akiket a választók azzal bíztak meg, hogy őket Bukarestben is képviseljük, meg kell tennünk az első lépést, a következő éveket pedig úgy kell alakítanunk, hogy azok a magyar emberek érdekeiről szóljanak” – mutatott rá Kelemen Hunor, aki a parlament kötelességének tartja felmutatni azt, hogy tisztán, őszintén is lehet politizálni, az emberek, a helyi közösségek elvárásaira alapozva meghozni a döntéseket. Az RMDSZ elnöke kijelentette: „a magyarellenes állásfoglalásairól is elhíresült Lia Olguţa Vasilescunak a munkaügyi és családvédelmi tárca élére való kinevezését kifogásolta az RMDSZ – azaz amennyiben lehetőség lett volna külön szavazni, Lia Olguţa Vasilescu kinevezése ellen szavaztunk volna –, ám mivel az eljárás nem engedi meg ennek lehetőségét, a kormányzásra javasolt miniszterek listáját támogattuk. A szövetség számára az a fontos, hogy a kormány vállalja, hogy a miniszter megnyilvánulásai csakis a múlt részei, a következő időszakban pedig nem fog előfordulni” – összegzett Kelemen Hunor.