hétfő, június 25, 2018

Pályakezdőket kerestek

Telt házas állásbörze
Fotó: Nagy Tibor

Több mint ezer állásajánlat várt a pályakezdő fiatalokra a Maros Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség péntek délelőtti börzéjén, amelyre a megye több településén, Marosvásárhelyen, Szászrégenben, Segesváron, Dicsőszentmártonban és Marosludason került sor. Az álláskínálót elsősorban frissen végzettek számára szervezték, de olyan személyek is részt vehettek rajta, akik régebb fejezték be tanulmányaikat.

– 89 munkaadó összesen 1129 ajánlattal jelentkezett a börzére, 120 állás szól felsőfokú végzettségűeknek. A marosvásárhelyi börze 520 állásajánlatából 57, a 110 szászrégeni ajánlatból 10, a 250 dicsőszentmártoniból 40 célozza meg ezt a kategóriát. A segesvári ajánlatok közül 150, a marosludasiakból egy munkahely szól egyetemet végzetteknek – tájékoztatott Gheorghe Ştef, a megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökség igazgatója, akitől azt is megtudtuk, hogy az egyetemi oklevéllel rendelkezők főként gyógyszerészi, könyvelői, mérnöki, IT-szakemberi, illetve humánerőforrás-felügyelői állásokból válogathattak. Az alacsonyabban képzett személyek főként a kereskedelemben, vendéglátóiparban, készruhagyártásban találhattak állásajánlatot, több cég pedig sofőröket, asztalosokat, szakképzetlen munkásokat keresett.

Módosult az inastörvény

Az intézményvezető a frissen végzett alkalmazottaknak, illetve az alkalmazóknak járó juttatásokra is emlékeztetett. A középiskolai vagy egyetemi tanulmányaikat lezárt fiatalok, amennyiben jelentkeznek a megyei ügynökségnél, és így bekerülnek annak nyilvántartásába, alkalmazás esetén tizenkét hónapig havi 500 lejes juttatásban részesülnek, a végzősöket alkalmazó munkaadó pedig minden, legkevesebb 18 hónapos munkaidőre felvett fiatalért egy évig havi 900 lejben részesül. 

Gheorghe Ştef arra is felhívta a figyelmünket, hogy idén júliusban változott az inastörvény, így a munkáltató az inasszerződés egy évtől három évig terjedő időszakában már nem havi 300, hanem 1125 lejt kap minden alkalmazott inas után.

Bár a Mihai Eminescu Kulturális Központ előterében tartott marosvásárhelyi börzére folyamatosan érkeztek nagyobb tömegek, diákcsoportok – több tanintézet, például az Avram Iancu középiskola egyik végzős osztálya is eljött –, egyes cégek illetékesei elégedetlenek voltak a kereslettel. Egy ipari varrógépeket gyártó német cég marosszentgyörgyi kirendeltségének standjánál számvezérlésű gépekhez kerestek kezelőt, ugyanakkor lakato-soknak és mérnököknek is kínáltak munkát. A cég humánerőforrás-osztályának illetékese elmondta, hogy a börze első két órájában egyetlen érdeklődő sem állt meg az asztaluknál. Korábban a gépkezelői és lakatosi állásra szakmunkást kerestek, most már szakképzetlent is felvennének, a cég ugyanis biztosítja a képzést.

Egy szászrégeni cég kínálatában szintén több kategóriának szóló ajánlat szerepelt, targoncást, mérnököt és IT-szakembert is kerestek. A cég illetékesétől megtudtuk, hogy a börze első óráiban tíz álláskereső hagyta náluk az önéletrajzát, közülük kettő tűnt megfelelőnek a meghirdetett munkák valamelyikére. Az elkövetkezőkben a kiválasztott személyeket állásinterjúra hívják.

„Nem munkanélkülinek készülnek”

Egy, a nyárádtői ipari parkban működő, zászlókat gyártó cég standjánál több mint 30 fiatal hagyott írásos bemutatkozót, és még ennél is többen érdeklődtek a textiliparban meghirdetett állásajánlatok iránt – tudtuk meg a cég marketingszakemberétől, aki azt is elmondta, hogy egy textil szakos tizenkettedikes osztály diákjaival is elbeszélgetett, a novemberben zajló Iskola másként héten pedig üzemlátogatásra várja az osztályt. Az alkalmazásra majd csak akkor kerülhet sor, ha a fiatalok befejezték középiskolai tanulmányaikat, de örvendetes, hogy máris gondolnak a jövőre, és nem munkanélkülinek készülnek, hanem dolgozni szeretnének – tette hozzá a marketingszakember.

Az álláskeresők között még középiskolás és már egyetemet végzett fiatalokkal is találkoztunk. M. A. az Avram Iancu középiskola egyik tizenkettedikese. Elmondta, hogy már most munkába állna, úgy érzi, megbírná az iskola mellett. Elárusítói vagy pincérnői állás érdekelné, és talán egy marosvásárhelyi gyorsétkezdében talál is munkát, az önéletrajzát mindenesetre átadta a cég képviselőjének. 

Egy 35 éves férfi több mint húsz önéletrajzot osztott szét a munkaerő-toborzó cégek között. Beszélgetésünkkor még három CV-je maradt, azt mondta, ha elfogy, újakat fénymásol, majd azt is hozzátette, hogy kereskedelmi munkásként vagy árumozgatóként lát esélyt az elhelyezkedésre.

A csíkszeredai Simény Levente automatizálás szakon végezte az egyetemet, most mesterképzőn tanul tovább. 

– A végzettségemhez méltó munkahelyet szeretnék találni, olyant, amely lehetőséget ad a fejlődésre – mondta a fiatalember, aki beszélgetésünkig egy-két cégnél talált csak a képzettségének megfelelő állásajánlatot.

A börze végén a megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökség igazgatója arról is tájékoztatott, hogy összesen 1138 álláskereső vett részt az öt településen zajló munkaerő-toborzón, közülük 220-at választottak ki a munkaadók. 56 személlyel az elkövetkezőkben alá is írják szerződést. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők közül négy mérnök talált állást a börzén.