csütörtök, május 24, 2018

Oltóanyag továbbra sincsen

Újabb két halálos áldozatot követelt a kanyaró

Kettővel nőtt a kanyarójárvány halálos áldozatainak száma, miután egy 17 éves lány és egy másfél éves gyerek is életét vesztette – jelentették be kedden a hatóságok.

Alexandru Rafila, az egészségügyi miniszter személyi tanácsadója sajtótájékoztatón elmondta: a 17 éves lány nemcsak kanyaróban szenvedett, hanem egyéb betegsége is volt. Rámutatott: sem a lány, sem a másfél éves gyerek nem volt beoltva kanyaró ellen.

Április 7-ig országszerte 4090 kanyarós megbetegedést jegyeztek. A járvány leginkább a nyugati megyékben terjed.

Megyénkben az év első négy hónapjában 89 esetet diagnosztizáltak, ebből hatot az elmúlt két hét során – tájékoztatott a közegészségügyi hatóság szóvivője. A súlyosabb eseteket kórházba utalták, az enyhébb lefolyásúakat otthon kezelik. A megbetegedések száma a vidéki településeken magasabb.

A járvány terjedése ellenére az oltóanyag to- vábbra is hiányzik megyénkben. 

Az egészségügyi minisztérium kedden társadalmi vitára bocsátott egy törvénytervezetet, amely az oltást szabályozza. Romániában eddig nem létezett oltástörvény. 

Florin Bodog egészségügyi miniszter kedden elmondta, a most közzétett tervezetben egyelőre nem akarnak konkrét szankciókat megállapítani az oltás beadatását elmulasztó szülők ellen, mert az a cél, hogy a társadalom minél szélesebb körben elfogadja az oltástörvényt.

Hozzátette: a társadalmi vita során a törvényt kiegészítik egy fejezettel, amely tartalmazni fog büntetéseket, és a gyerekek megfelelő beoltási arányát is szavatolják – mondta a miniszter.

A járvány egyre nagyobb méreteket ölt Németországban is, míg 2016-ban összesen 325, idén április közepéig 331 kanyarós megbetegedést jegyeztek fel, és 92,5 százalékos volt a betegség ellen beoltott gyermekek száma, holott az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint 95 százalékos arány szükséges ahhoz, hogy a járvány elkerülhető legyen.