szerda, április 25, 2018

Nyílt levélben kérik az államfőt a szülők, hogy segítse az iskola újbóli megalapítását

Marosvásárhelyi iskolaügy

Nyílt levélben kérik Klaus Johannis államfőt a megszüntetett marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum diákjainak a szülei, hogy segítse a marosvásárhelyi magyar közösség katolikus iskolához való jogának érvényesülését, és közvetett módon se akadályozza az iskola újbóli létrehozását.

A Civelek a Katolikus Iskoláért szülői közösség szombaton juttatta el az elnöknek címzett nyílt levelét az MTI-hez. Azt követően fordultak Klaus Johannishoz, hogy az elnök csütörtökön visszaküldte megfontolásra a parlamentnek az oktatási kerettörvény két hete elfogadott módosítását, amely megteremtette volna a jogi feltételét annak, hogy a parlament törvénnyel alapítsa újra a római katolikus iskolát.

A szülők a levélben arra panaszkodnak, hogy 445 gyermek családja több mint egy éve a törvényszéket járja, és a korrupcióellenes ügyészség (DNA) kihallgatásait kénytelen elviselni. „Gyermekeink teljes bizonytalanságban, korán megélik az etnikai, nemzeti kisebbségi lét összes hátrányát. S bár Románia jogállam, és az alkotmány írott formája biztosítja számukra a jogot az anyanyelvükön való oktatáshoz és a szabad iskolaválasztáshoz, ők mindezzel mégsem tudnak élni” – áll a levélben.

Ahhoz kérik az államfő segítségét, hogy a gyermekeik megkaphassák mindazokat a jogokat, amelyek egy jogállamban megilletik őket. Hozzáteszik, az iskola korábbi megalapításába becsúszott hibák nem lehetnek okai annak, hogy egy közösség ne kaphassa meg azt, amire igénye van, és amire a törvény is feljogosítja.

„Nem elvenni akarunk, hanem hozzátenni mindannyiunk jövőjéhez. Mi így tudjuk ezt legjobban tenni. Megőrizve identitásunkat, kultúránkat, hitünket, hagyományainkat. Ezáltal tudjuk színesebbé és gazdagabbá tenni közös jövőnket” – áll a szülői közösség nyílt levelében.