hétfő, április 23, 2018

Nyílt levél a méhészek kártérítéséért

Agrovilág – mezőgazdaság, vidékfejlesztés, agroturizmus

Nyílt levéllel fordult a prefektúra közvetítésével a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz a Maros Megyei Méhészek Egyesülete. Az átiratban arra hívják fel a figyelmet, hogy 2016 tavaszán kedvezőtlen volt az időjárás, károsan befolyásolta az akácfa, a hársfa és a napraforgó virágzását és a mezőket is. Lefagytak a virágok, a hideg miatt a méhek kevesebb virágport gyűjtöttek, így érezhetően csökkent a méztermelés. 

A kemény tél megtizedelte a legyengült méhcsaládokat. Sokan jelentős összegeket költöttek a vándorgyűjtés időszakában üzemanyagra, tápok  beszerzésére, amit a családonkénti 5-10 kg-os méztermelés nem fedezett. 

A méhészek már 2016 júniusában kérték, hogy a szaktárca saját költségvetéséből  megpályázandó támogatás formájában tegye lehetővé a kártérítést. A méhészek szerint – az állattenyésztésben más esetekben felajánlott támogatáshoz hasonlóan – méhcsaládonként 50 lejjel járulhatna hozzá az állam a kártérítéshez. 

Bota Vasile mérnök, a méhészegyesület elnöke szerint a több mint egy hónapja benyújtott kérvényre még nem érkezett válasz a minisztériumból.