csütörtök, június 21, 2018

Nemzetközi gazdanapok Mikházán

Sikeres volt a sajtmustra
Bő volt a kínálat a kiállításon és vásáron, aki odalátogatott, nem bánta meg (Fotó: Gligor Róbert László)

A múlt hét végén másodszor szerveztek nemzetközi gazdanapokat Mikházán. A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros szervezetének célja, hogy a gazdatársadalom, a fogyasztók és a mezőgazdasághoz kapcsolódó szolgáltatásokban, termékekben érdekeltek megismerjék egymást, tudásukat bővítsék, tapasztalatot cseréljenek.

Számos hazai és magyarországi szakember fogadta el a szervezők meghívását a másodszor rendezett gazdanapra, maga a magyarországi földművelésügyi miniszter, dr. Fazekas Sándor és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetője, Győrffy Balázs voltak a rendezvény fővédnökei, fő támogatók pedig ugyanezek az intézmények. Emellett a Leco, Farel, Petry, Agro Prod Com Dósa, East Trade, Milk-Pasteur cégek, a kölpényi szőlészet, a bekecsi juh- és kecsketenyésztő egyesület, a gyulakutai malom, a Nyárádmente Kistérségi Társulás, Nyárádremete, Csíkfalva, Nyárádmagyarós, Nyárádkarácson, Mezőpanit és Mezőcsávás polgármesteri hivatalai csatlakoztak a támogatók sorába.

 

Szakmai és kulturális előadások 

Szombaton délelőtt a fehéregyházi fúvószenekar adta meg a gyülekező jelét, a Csűrszínházban Csomós Attila, a szervező RMGE Maros elnöke köszöntötte a résztvevőket, gazdákat, kiállítókat és mindazokat a szakembereket, akik elfogadták a meghívást ezekre a szakmai napokra. A délelőtti előadók sorában volt dr. Sándor Tibor László (bukaresti magyar nagykövetség), dr. Csutak Nagy László (Országos Állategészségügyi Hatóság), dr. Hancsok Szabolcs (Földművelésügyi Minisztérium), Kocsy Béla (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara), dr. Somogyi Norbert (Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ), dr. Somogyi György (szatymazi gazdakör), dr. Jakab Sámuel geológus, dr. Kentelky Endre (Sapientia EMTE), Dán Péter (marosszentgyörgyi szarvasmarha-tenyésztő kísérleti állomás), dr. Kincses Sándor (Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság), Bordi Kacsó Zsolt (Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség), Tóth Sándor asztrológus, Bessenyei Sarolta (Magyar Nemzeti Kereskedőház).

Az előadásokat kulturális műsor követte a színpadon, sóváradi és marosludasi néptáncosok, fehéregyházi fúvósok és furulyások, szavalók léptek fel. Mindeközben a sóváradi asszonyok hólabdát készítettek a nyárutói melegben is, míg a fehéregyházi, hármasfalusi, héderfájai, mezőpaniti, nyárádkarácsonyfalvi, sáromberki és sóváradi gazdakörök gulyást főztek ebédre, amelyet a zsűri is végigkóstolt, de az ízek sokfélesége miatt elnapolta az eredményhirdetést. 

 

Sok kiállító, kevesebb vásárló

Amíg délután a kultúrotthonban megtartotta székelyföldi regionális ülését a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma, addig a sportpályán került sor a gazdanapi kiállításra és vásárra. A standoknál érdeklődve kiderült, több látogatóra és vásárlóra számítottak, mégsem bánta meg az, aki legalább fél órát a tér körbejárására szánt. Láthatott ott mezőgazdasági gépeket, tartozékokat és alkatrészeket, állattartási technológiát, tej- és gyümölcsfeldolgozó kisgépeket, nyárádszeredai, nyárádszentmártoni és görgényüvegcsűri sajtot, mezőfelei gyékénytárgyakat, nyárádszeredai dísztárgyakat, szőtteseket, szentgericei ékszereket, marosvásárhelyi dísztárgyakat, kebelei, székelyhodosi, marosvásárhelyi szörpöket, befőtteket, lekvárokat, vásárhelyi és szentgericei mézet, nyárádgálfalvi festett edényeket, vármezői díszcserjéket és a gyulakutai malom termékeit, míg a kiállítói sor végében álló karámhoz lósimogatásra is gyülekezhettek a gyerekek.

 

Háztájit dolgoznak fel

A nyárádszeredai Gabriella tejfeldolgozó tejfölt, mozarella, füstölt, borsos, fokhagymás, paprikás sajttekercseket, vajat, sós túrórudat kínált, a szentmártoni Szőke Tímea is ízesített kézműves sajttekercseket hozott. A görgényüvegcsűri Bálint Balázs és Imola idén márciusban kezdte el a sajtkészítést, de előzőleg öt évig Magyarországon dolgoztak, onnan hozták a tudást – vallották be. Jelenleg natúr, kakukkfüves, tarkaborsos, bazsalikomos sajtot készítenek, amit a sós fürdő után kőpincében érlelnek, majd az egyik szászrégeni piacon értékesítik, s már kezd kialakulni a vásárlói körük.

A kebelei Cseh házaspár, János és Emese tíz éve kezdtek el a család részére zöldséget, gyümölcsöt termeszteni, hogy ne a szupermarketek forgalmazta vegyszerezett termékeket fogyasszák. Jelenleg a zöldséges mellett gyümölcsösük is van, de a szülők is besegítenek, és néha külső munkaerőre is szükség van, hiszen már fel is dolgozzák a termékeiket. Bodzás és áfonyás eper-, birsalma- és barackszörpöt, csipkebogyó-, citromos cseresznye-, málna-, fekete (törpe) berkenye-, szeder-, meggylekvárokat és befőtteket készítenek. Szlovéniából vásárolt különleges hidropréssel hidegen nyerik a szörpöket, amit természetesen pasztőröznek is, némi víz és kevés cukor kivételével semmit nem adnak hozzá (a cukrot is csak azért, hogy enyhítse a fanyar ízeket). Idén eljutottak egy felvidéki kiállításra is az RMGE segítségével, ott a diós-málnás meggylekvárjuk arany, a tavalyi baracklekvárjuk és feketeribizli-boruk ezüstérmet nyert – mutatta be termékeit a család. 

Érdekes gépeket láthattak a gazdák a karcagi Milk-Pasteur Kft. sátránál, ahol a magyarországi cég romániai képviselője, a patakfalvi Bálint György Szabolcs sajtkészítő bemutatott egy 100 literes sajtkészítő kádat, amelyben öt veder tejből többféle ízesítésű friss lágysajtot készített az érdeklődők jelenlétében. Szinte ugyanilyen a másik kád is, amely a paradicsomból szószt vagy levet, a különböző gyümölcsökből a magozómodul felszerelésével pépes lekvárt főz: szombaton besztercei szilvából készült kotyót is kóstolhattak az érdeklődők. A fiatalember elmondta: ezeket a gépeket kisgazdáknak szánják, akik a hobbiszint fölött, de a nagyüzemi szint alatt, azaz 200-500 liter tejet szeretnének feldolgozni: egy ilyen kád 100 liter tejet minden erőfeszítés nélkül négy óra alatt sajttá alakít, és 30-féle sajt elkészítésére képes minimális emberi beavatkozás mellett. Ugyanakkor elhoztak egy kis gyümölcsaszalót is, amely 48 óra alatt képes 2,5 négyzetméternyi kimagozott szilvát megaszalni. Emellett Bálint elhozta saját készítésű olvasztott füstölt lágysajtját és a gyúrt sajtrudacskáit, míg magyarországi barátai, Németh Attila és Barát Zoltán Cedar típusú tehénsajtokat, érlelt juhsajtokat, ivó- és kanalas joghurtokat tettek az asztalra.

 

Sajtmustra első alkalommal

Természetesen nemcsak a szombat délutáni sétán lehetett megkóstolni ezeket a sajtkülönlegességeket, hanem este a magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház előadására érkezőket is ezekkel lepték meg, majd szombat este Barát Zoltán sajtbíró vezetésével megtartották az első gazdanapi sajtmustrát, amelyre tíz termelő húsz sajtmintát nevezett be. Az eredményeket vasárnap hozták nyilvánosságra: aranyat nyertek a szentmártoni Szőke Tímea, a patakfalvi Bálint György Szabolcs és a karcagi Németh Attila, bronzot a gyergyószentmikósi Kémenes László és a márkodi Marton Károly termékei. Sikó László falugazdász, a gazdanapok egyik szervezője kérdésünkre a levont következtetést is megosztotta az olvasókkal: gyakrabban kellene sajtmustrákat szervezni, a termelőknek találkozni egymással és a szakemberekkel, akiknek a véleményét érdemes gyakran kikérni.

A vasárnapi program részeként az Erdélyi Magyar Gazdaegyesületek munkaülésére is sor került, a kulturális program keretében remetei, magyarósi, csíkfalvi, szabédi, karácsonyfalvi néptáncosok és a Bekecs táncegyesület lépett színpadra.