szombat, április 21, 2018

Nemcsak községet, hanem közösséget is épít

EMKE-oklevél Sófalvi Szabolcs polgármesternek

A közösségépítés és a kultúra támogatása érdekében kifejtett lelkiismeretes munkájáért az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) elismerő oklevelet adományozott Sófalvi Szabolcsnak, Marosszentgyörgy polgármesterének. Az ünnepélyes átadásra április 12-én, az erdélyi magyar közművelődés napja alkalmából került sor a marosszentgyörgyi római katolikus egyházközség tanácstermében.

Dr. Ábrám Zoltán, az EMKE országos alelnöke lapunkhoz eljuttatott beszámolója szerint az egyesület azt szeretné, hogy ennek a napnak méltó helye legyen a köztudatban, ezért minden évben ünnepélyes keretek között az EMKE országos elnöksége oklevéllel ismeri el olyan személyek munkásságát, akik a helyi kis közösségek önszerveződő tevékenységében eredményes munkát vállaltak. Idén egy Maros, egy Szeben és egy Beszterce megyei kultúrát pártoló személy, közművelődés-szervezésben, szerteágazó kulturális tevékenységek támogatásában jeleskedő díjazott érdemelte ki az elismerést: Sófalvi Szabolcs marosszentgyörgyi polgármester, Takács Gyöngyi nagyszebeni kultúraszervező és Plesch Katalin, a besztercei közművelődési élet „mindenese”. Mindhármuk tevékenységére érvényes az EMKE közismert jelszava: „Ki a köznek él, annak élni érdemes”.

A csütörtöki ünnepélyes eseményen zsúfolásig telt a marosszentgyörgyi római katolikus egyházközség tanácsterme a díjazott szeretteivel, tisztelőivel, tevékenységének az elismerőivel. A példamutató községvezető, Sófalvi Sándor Szabolcs életpályáját és érdemeit Baricz Lajos pap költő méltatta, aki amúgy két évvel korábban részesült EMKE-oklevélben. 

Sófalvi Szabolcs lapunknak elmondta, kellemes meglepetés volt számára ez a kitüntetés, és elsősorban arra büszke, hogy egy olyen településen élhet és dolgozhat, ahol ennyire aktív a művelődési élet, számtalan kulturális csoport működik, és nagyon sok kulturális tevékenység zajlik. Valójában ez a kitüntetés a marosszentgyörgyi kulturális csoportokat és mindazokat is megilleti, akik rendszeresen nagyon sokat tesznek a kultúra érdekében – emelte ki a községvezető. 

– Úgy érzem, hogy elsősorban arra figyeltek fel, hogy polgármesterségem előtt is elég aktív voltam kulturális területen, kórusokban, együttesekben, különböző programok szervezésében, de polgármesterként az egyik mottóm az, hogy nemcsak községet, hanem közösséget is építünk, és a kultúra az, ami a közösségeket összeköti. 

Emiatt az elmúlt években olyan rendezvényeket kezdeményeztünk és támogattunk, amelyek elég sok marosszentgyörgyi magyar embert megmozgattak, több kórus, több néptánccsoport működik a községben, több száz magyar gyerek jár néptáncot tanulni, számos utcát magyar személyiségekről neveztünk el. Megvásároltuk a Máriaffy-kastélyt, ahol a felújítás után kulturális központ létesül, a kultúrház Kós Károly-stílusú művelődési otthonná válik, Petőfi-szobrot állítottunk fel a község központjában. Külön odafigyelünk arra, hogy a helyi festőket, költőket felkaroljuk, ugyanakkor támogatjuk a marosszentgyörgyi kis tehetségek táborát, valamint a fiatalokat összefogó ökumenikus jellegű rendezvényeket is – fogalmazott a kitüntetett. Mint mondta, mindez azért nagy dolog, mert Marosvásárhely közelsége mintegy kihívást jelent, hiszen a város melletti peremtelepülésről lévén szó, bárki néhány perc alatt eljuthat a megyeközpontban elérhető kulturális rendezvényekre, viszont az évek során bebizonyosodott, hogy Marosszentgyörgynek van egy sajátos kulturális identitása. Ennek köszönhetően kapták meg Bukarestből a Románia Kulturális Települése címet immár két alkalommal, tavaly és tavalyelőtt is, és most az EMKE is felfigyelt a községben zajló gazdag és színes művelődési életre.