hétfő, június 25, 2018

Nem marad aszfaltozatlan út a községben

Backamadaras
Fotó: Nagy Tibor

Több pályázat is folyamatban van, amelyeknek köszönhetően hamarosan leaszfaltozzák a község összes utcáját, valamint korszerű, jól megközelíthető épületbe költöztetik az orvosi, fogorvosi rendelőt és a gyógyszertárat – újságolta a jó hírt ottjártunkkor Szőcs Antal polgármester. 

– Két megnyert pályázatunk van, az egyik Backamadarason egy egészségügyi központ kialakítását célozza, ahol a családorvosi rendelő, fogászat és gyógyszertár kap helyet. A központban van egy erre szánt épületünk, ami valamikor kultúrotthon és moziterem volt, az utóbbi években falumúzeumként működött – fejtette ki a község vezetője. Az épület viszonylag jó állapotban van, csupán átalakításra van szükség. Az egészségügyi központ kialakítására a Helyi Fejlesztések Országos Programja (PNDL) keretében pályáztak 125 ezer euróra. Napokon belül meghirdetik a licitet, együtt a tervezést a kivitelezéssel. Remélik, hogy amennyiben ugyanaz a cég végzi mindkettőt, hamarabb elkészül a beruházás. 

– Egy méltóbb helyszíne lesz ez az egészségügyi szolgáltatásoknak, hiszen a hivatal udvarán lévő ingatlan, ahol a rendelők vannak, régi, rossz állapotú, százéves épület, amelyet nehezen lehet megközelíteni, meredek helyen van, télen csúszik, nehezen lehet kifűteni, a páciensek folyton panaszkodtak, hogy hideg van a váróteremben. Azt szeretnénk, ha megfelelő körülmények között férnének hozzá az egészségügyi szolgáltatásokhoz. Az új épületben modern várótermet alakítunk ki, az épület előtti  árkot pedig lefednénk, hogy parkolóhelyeket tudjunk létesíteni – tette hozzá a községgazda. Érdeklődésünkre, hogy hová költöztetik a falumúzeumot, elmondta, az ideális az lenne, ha tudnának vásárolni egy régi, tornácos falusi házat, amíg még van ilyen a faluban, és ott rendeznék be. Nagyon sok értékes tárgy van a múzeumban, a régi mezőgazdasági felszerelésektől az egykori parasztcsalád portájának az összes kellékéig.

 

A Középszeg utcát is felújítják

Egy másik nyertes pályázatnak köszönhetően remélhetőleg még az ősszel leaszfaltozzák  a község útjait, utcáit. Ez egy egymillió-százötvenezer eurós pályázat, amire szintén a Helyi Fejlesztések Országos Programja keretében nyertek finanszírozást. A licit folyamatban van, szeretnék, ha a tervezést és kivitelezést ugyanaz a cég végezné. A projektbe belefoglalták az összes backamadarasi, szentgericei és bálintfalvi utcát, amelyeken nincs aszfalt, összesen 8,2 km-t. Miután lezárul a kivitelezés, nem marad aszfaltozatlan utca a községben. A járdakorszerűsítés nem része a pályázatnak,  sem a vízelvezető árkokat, sem a  hidakat nem tudják felújítani addig, amíg nincs kiépítve az ivóvíz- és szennyvízhálózat. Aránylag  szélesek az utcák, aszfaltozás után is ki lehet majd építeni a hálózatot, anélkül hogy fel kellene törni az aszfaltot. Érdeklődésünkre Szőcs Antal elmondta, belefoglalták a Középszeg utcát is, amelyen keresztül el lehet jutni Koronkába. Ennek a szakasznak a korszerűsítése igen sürgős, ugyanis a gázvállalat járművei folyamatosan itt haladnak át, és a nagy forgalommal járó por és zaj sok bosszúságot okoz az ottlakóknak. A projekt részeként a falu végéig leaszfaltozzák ezt a szakaszt, és  tárgyaltak már a koronkai önkormányzattal, hogy aszfaltúttal kössék össze a két települést. A projekt lezártával marad még másfél kilométer, ami Backamadarashoz tartozik, de ezt csak egy újabb pályázattal tudnák leaszfaltozni, ugyanis a pályázatokkal járó önrész  szinte a teljes költségvetést felemészti. – Amúgy az összekötő út nem rossz minőségű, mert a gázvállalat karbantartja, rendszeresen kövezik, egyengetik – jegyezte meg a polgármester. 

 

Megújul a gericei művelődési ház

A napokban írták alá a szerződést a szentgericei kultúrotthon teljes felújtására, és előreláthatólag tizenöt-húsz napon belül el is kezdődnek a munkálatok. A 620 ezer euró értékű beruházás révén teljesen megújul az épület, a tetőzet, az emeleten vendégszobákat alakítanak ki, valamint felszerelésvásárlás is része a projektnek, hang-, illetve fénytechnikai berendezést is beszereznek. 

 

Parkosítanák a csorgók környékét

A község vezetője elmondta, a Leader program keretében a központi, valamint a hivatal közelében lévő két csorgó felújítására szeretnének pályázni. A csorgókat nagyon sokan használják, az emberek gyakran sorban állnak előttük, főként amikor szárazság van, ezért a környéküket parkosítanák, padokat helyeznének el. A közegészségügyi szakemberek rendszeresen vesznek vízmintát belőlük, és az eredmények alapján a hivatal bejárata közelében lévőnek a vize kiváló minőségű. 

 

Két iskola korszerűsítésére pályáztak

Az önkormányzat pályázatot nyújtott be a Regionális Operatív Program keretében  a két iskola, a backamadarasi és a szentgericei épületének a teljes felújítására. Az elbírálásra várnak, és nagy reményeket fűznek ehhez a projekthez, ugyanis főként a gericei tanintézet szorul felújításra, a községközponti iskola kívülről elég jó állapotban van, a tetőzettel vannak nagyobb gondok, és a tantermek is korszerűsítésre szorulnak.