vasárnap, május 27, 2018

Nem közeledünk a visegrádi négyekhez

Klaus Johannis szerint Románia nem osztja a visegrádi négyek (V4) nézeteit Európa jövőjét illetően, és az államfő cáfolta csütörtökön, hogy az ország közeledne hozzájuk.

„Románia hosszú évek óta próbál közeledni a V4-ekhez, ez külpolitikánk egyik alapvetése. Az utóbbi időben azonban a visegrádi csoport olyan álláspontokat alakított ki, amelyek lényegesen eltérnek a mieinktől, így szerintem jelenleg nincs realitása annak, hogy Románia közeledne a V4-ekhez” – mondta Johannis egy craiovai rendezvényen, újságírói kérdésre válaszolva.

Az elnök úgy vélekedett, a visegrádi csoporton belül is széthúzás tapasztalható az unió jövőjét illetően. Johannis populizmusnak minősítette azt, hogy egyes politikusok Románia és a V4-ek közeledéséről beszélnek. Az ország képviseletét legmagasabb szinten ellátó, külpolitikájának irányvonalát meghatározó államfő a Brexit utáni Európa jövőjéről folytatott vita során korábban többször kifejtette: Románia elutasítja a többsebességes Európa gondolatát, a minél teljesebb integrációban érdekelt, és az EU „kemény magjához” akar tartozni.

A média rosszallóan számolt be arról, hogy a szociálliberális kormánytöbbség vezető politikusai – köztük Teodor Meleşcanu külügyminiszter – az utóbbi hetekben több ízben jelezték: Bukarest érdekelt a V4-ekkel folytatott együttműködés fejlesztésében. Ellenzéki elemzők szerint nem egyeztethető össze a német-francia „uniós maghoz” közeledni próbáló román külpolitikával az, hogy Bukarest a – Brüsszellel sok tekintetben szembeforduló – V4-ekhez soroljon be.

Az ellenzéki média megütközéssel fogadta, hogy Meleşcanu – több balkáni ország diplomáciájának vezetőjével együtt – részt vett a V4-ek szerdai budapesti külügyminiszteri értekezletén. Szijjártó Péter múlt heti kolozsvári látogatása alkalmával is a két külügyminiszter közös sajtóértekezletén Meleşcanu leszögezte: Románia érdekelt az együttműködésben a V4-ekkel.

Korábban a kisebbik kormánypárt, a liberális ALDE elnöke, Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök azt mondta a román diplomácia éves értekezletén: Romániának politikai konzultációkat kell folytatnia a V4-ekkel, mert „hűséges, de szófogadó és hallgatag szövetségesként” szerinte nem számíthat semmilyen elismerésre.