vasárnap, április 22, 2018

Nagymértékben nőttek az ipari termelői árak az euróövezetben

A vártnál nagyobb mértékben emelkedtek az ipari termelői árak az euróövezetben szeptemberben.

Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) hétfőn közölte, hogy az euróövezetben éves összevetésben 2,9 százalékkal nőttek a termelői árak. Elemzők 2,8 százalékos emelkedésre számítottak az augusztusi 2,5 százalékos növekedés után.

Havi összevetésben 0,6 százalékkal kúsztak feljebb az ipari termelői árak, miközben szakértők 0,4 százalékos emelkedésre számítottak az augusztusban mért 0,3 százalékos növekedés után.

Az Európai Unióban ugyancsak 0,6 százalékkal nőttek az ipari termelői árak az előző hónaphoz képest, éves összevetésben pedig 3,3 százalékra nőtt az ütem szeptemberben. Augusztusban a havi szintű emelkedés 0,4 százalékot, az éves pedig 2,9 százalékot tett ki.

Szeptemberben a havi és az éves összevetésű áremelkedésben is az energiaárak alakulása játszotta a legnagyobb szerepet. Augusztushoz képest az euróövezetben 1,5 százalékkal, az unióban pedig 2,0 százalékkal emelkedtek az energetikai szektor termelői árai. Éves összevetésben az eurózónában 4,6 százalékos, az unióban pedig 6,0 százalékos drágulást mértek.

Az ipari termelői árak éves összevetésben Belgiumban nőttek a legnagyobb mértékben, 7,0 százalékkal, majd Hollandia (6,4 százalék) és Bulgária (6,0 százalék) következik. Havi szinten Hollandiából jelezték a legnagyobb emelkedést, 2,9 százalékot, majd Dánia (+1,4 százalék) és Belgium (+1,3 százalék) jön a sorban. Csökkenést csak Cipruson mértek, 1,4 százalékosat.

Magyarországon az ipari termelői árak szeptemberben az előző hónaphoz képest 0,8 százalékkal, az egy évvel korábbihoz viszonyítva pedig 4,6 százalékkal emelkedtek.

Szeptemberben a 19 országot tömörítő eurózónában éves összevetésben 1,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Októberben az előzetes adatok szerint 1,4 százalékkal emelkedtek éves bázison a fogyasztói árak. A szeptemberitől elmaradó mértékű októberi infláció elsősorban az energiaárak lassuló ütemű növekedésére vezethető vissza.