kedd, június 19, 2018

Nagy-Britannia „a sor elején lesz” a szabadkereskedelmi tárgyalásokon

Nagy-Britannia „az első sorból” kezdhet szabadkereskedelmi tárgyalásokat az Egyesült Államokkal, miután a jövő héten hivatalba lépő következő amerikai elnök, Donald Trump kormánya megalakul – mondta az amerikai szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke.

Bob Corker, aki előzőleg Boris Johnson brit külügyminiszterrel tárgyalt Washingtonban, a BBC rádiónak kijelentette: az új amerikai kormány elsődleges fontosságúnak tekinti majd az amerikai–brit kereskedelmi megállapodást, és biztos, hogy Nagy-Britannia „nem a hátsó sorokban” lesz az amerikai kereskedelmi politikáról szóló tárgyalásokon.

Johnson a BBC-nek szintén azt mondta: washingtoni és New York-i tárgyalásain ő is azt hallotta, hogy Nagy-Britannia elsőként kezdhet szabadkereskedelmi tárgyalásokat az új amerikai kormánnyal.

Barack Obama, a távozó amerikai elnök tavaly áprilisi londoni látogatásán gyakorlatilag kizárta, hogy a brit EU-tagság megszűnése esetén Nagy-Britannia gyorsan kedvezményes kétoldalú kereskedelmi megállapodásra juthatna az Egyesült Államokkal, Washington ugyanis az Európai Unióval folytatott kereskedelmi tárgyalásokra összpontosítja figyelmét, Nagy-Britannia pedig „a sor végére kerül”, ha távozik az unióból.

A brit EU-tagságról júniusban tartott népszavazáson a választók szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt, Donald Trump viszont már az amerikai elnökválasztási kampányban hangsúlyozta, hogy ha bejut a Fehér Házba, akkor Nagy-Britannia „nem a sor végére, hanem a sor elejére kerül” az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi tárgyalásokon.

Trump és London kapcsolatai sem indultak azonban túl jól.

A brit kormányon belül például jelentős visszatetszéssel fogadták, hogy tavaly novemberi választási győzelme után Trump kilenc más külföldi vezetőt hívott fel telefonon, mielőtt Theresa May brit miniszterelnököt kereste volna, azt pedig különösen nehezményezték Londonban, hogy Trump a brit politikusok közül elsőként Nigel Farage-t, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) volt vezetőjét fogadta.

Trump komoly diplomáciai botrányt is keltett azzal a nyilvános felvetésével, hogy Nigel Farage lehetne Nagy-Britannia washingtoni nagykövete.