hétfő, június 25, 2018

Nagy a baj

Az emberiség megmentőjének tartott antibiotikumok, amelyekkel sok fertőző betegséget sikerült legyőzni és felszámolni, mára már ijesztő mértékben kezdenek az ember ellen fordulni. Fölösleges és túl gyakori alkalmazásukat a humán gyógyászatban immár sokszorosan túllépte az állattartásban felhasznált antibiotikumok mennyisége, amely multirezisztens baktériumok (MRK) kialakulásához vezetett. Ezek ellen a legfejlettebb országok egészségügyi rendszere is egyre tehetetlenebb. A legveszélyesebb baktériumnak tartott Szuper E. coli először Kínában ütötte fel a fejét, és ellenáll annak a gyógyszernek is, amely az utolsó fegyvernek számított a multirezisztens baktériumok elleni küzdelemben. Ezenkívül nem maradt más lehetőség, miközben neves angol kórházak statisztikái szerint a korábban ritkának számító MRK-fertőzéseket heti rendszerességgel diagnosztizálják.

A baj olyan nagy, hogy november 7-én újra megszólalt az Egészségügyi Világszervezet (EVSZ) vezérigazgatója, aki arra szólította fel az állattenyésztőket, hogy hagyják abba az antibiotikumok használatát a betegségek megelőzésére, valamint hozamfokozásra és az állatok növekedésének az elősegítésére. Ha nagy mennyiségben használják erre a célra, a baktériumok genetikailag módosulnak, és kialakulnak az antibiotikumoknak ellenálló formák, amelyek a táplálékkal együtt az emberre átterjedve durva és halálos járványhoz hasonló veszélyt jelentenek. 

Bár az Európai Unió irányelvei szerint az antibiotikumoknak az említett célokra való alkalmazását 2006-ra megtiltották, az intézkedést sajnos nem tartják be, és a világ antibiotikum-fogyasztásának a 80 százalékáért továbbra is az állattenyésztés felelős. Az állattartásban napi szinten alkalmazott antibiotikumos kezelés miatt az Egyesült Királyságban a farmok trágyamintái közül elenyészőek voltak azok, amelyekben nem találtak multirezisztens baktériumokra utaló nyomot. A trágyával pedig megfertőződik a növényzet, az egészséges állat és az ember is. És ne gondoljuk azt, hogy mindez csak a nyugati társadalmakra jellemző. Romániai gazdák körében végzett felmérés szerint már születésüktől kezdve adják az állatoknak a patikákból megvásárolt antibiotikumot. Csatlakozva a világszövetség felhívásához, a romániai Élelmiszerbiztonsági Ügynökség vezetője országos stratégiáról, akciótervről beszélt, amely magába foglalja a szigorúbb gyógyszernyilvántartást, továbbá azt, hogy az antibiotikumokat az állatorvos ajánlására, az általa felírt vénnyel lehessen kiváltani, és a megelőzésre alternatív módszereket használjanak. Kérdés, hogy milyen eredménnyel.