kedd, május 22, 2018

Népi gyermekjátékok Nyárádszeredában

Közel 140 gyerek vonult színpadra a pénteki népi gyermekjáték-maratonon. Fotó: Gligor Róbert László

Pénteken népes részvétel mellett tartották meg Nyárádszeredában a Kis tehetségek vetélkedő népi gyermekjáték kategóriájának megyei szakaszát, amelyet a helyi óvodapedagógusok módszertani köre, a Deák Farkas Általános Iskola és a megyei tanfelügyelőség közösen szervezett.

A Kis tehetségek óvodai vetélkedőn öt kategóriában lehet versenyezni: népmese, népdal, gyermekdal, vers és népi gyermekjáték. Minden területen minden évben más-más helység óvodája szervezi a vetélkedőt, Nyárádszereda idén a népi gyermekjátékok megyei szakaszát szervezte meg. Ilyent eddig még nem vállalt, így ezúttal örömmel látták el a házigazda szerepét – mondta el lapunknak Balogh Judit módszertani vezető. 

A megyei vetélkedőn azok a csoportok vesznek részt, amelyek a legjobbaknak bizonyultak a körzeti szakaszokon, s mivel ezen a téren nincs országos vetélkedő, aki a megyeire eljut, az már mind nyertes, így egyfajta bemutatkozásnak is tekinthető ez a szakasz. A nyárádszeredai vetélkedőre összesen 137 kisgyerek érkezett 11 intézményből: Marosvásárhelyről a Kerekerdő, a 6. számú, a Szentjánosbogár és a Manpel napközik, a marosludasi Elvarázsolt Házikó napközi, az erdőszentgyörgyi és nyárádszeredai napközi otthonok, valamint a kendi, csíkfalvi, koronkai és a dicsőszentmártoni  5. számú óvoda gyermekcsoportjai. Minden csoport 8-14 gyerekkel és legtöbb tízperces műsorral állhatott színpadra mondókákkal tarkított gyermekjátékfüzérrel. A számos fellépő mellett is pörgősen haladt a műsor, és mire delet harangoztak, mindenki megkapta az ajándékát és oklevelét, sőt a helyi Apró-Bekecs néptáncműsorának is tapsolhattak, majd eszemiszomra vonultak a kisgyerekek. 

Balogh Judit szakmai szempontból értékelendőnek tartja egyrészt azt, hogy minden gyerek és óvónő gyönyörű népviseletbe öltözve érkezett, másrészt örvendetes, hogy ennyi gyerek eljön és színpadra áll. Ezen a vetélkedőn sok bátor, tiszta hangú kisgyereket láthattunk, a játékfüzérek is a korcsoportoknak megfelelően voltak összeállítva, így a nyárádszeredai körzet módszertani vezetője csak gratulálni tudott mindenkinek. A bemutatott műsorokat Incze Katalin óvónő és Balla Attila magyartanár, valamint Bende Szende, a Bekecs néptáncegyüttes tagja, a Játszóház csoport vezetője bírálták el.

A sok-sok gyermeket, szülőt, pedagógust Tóth Sándor polgármester is üdvözölte. Balogh Judit kiemelte: minden játék valamiképp az életre készít fel. A gyerek azt hiszi, hogy csupán játszik, de a pedagógus tudja,  hogy ezáltal a világban otthonosan mozgó, eleven eszű, tevékeny ember válik belőle, s a gyereknek lassan nemcsak beszélt anyanyelve lesz, hanem zenei és mozgásbeli is. Népdalaink, néphagyományaink átadása által nevelhetünk olyan nemzedékeket, amelyek tudják, hová tartoznak, tudják, hogy ők magyarok, és a szilárd alapok megépítése után bárhová is vezeti a sors őket a nagyvilágban, mindig tudják, honnan indultak és hová térhetnek vissza, hol vannak a gyökereik.