hétfő, április 23, 2018

Multipofon

Várható volt, hogy a tavaly hipermarkettörvényként megismert jogszabály kiváltja a brüsszeli paragrafushuszárok rohamát: az Európai Bizottság szerdán kötelezettségszegési eljárást indított országunk ellen, mivel a nagyáruházak polcaira többségében hazai árut előíró törvény szerintük sérti az áruk szabad mozgásának uniós alapelvét. Jogi párbaj következik, és komoly bírság is lehet az ügyből, amit a botcsinálta politikusok helyett a mi adólejeinkből fizetnek ki.

Hogy az állítólag a hazai termelők javát szolgáló törvényért mennyire odavoltak a kezdeményezői, azt az mutatja a legjobban, hogy az alkalmazási szabályait fél év alatt sem sikerült kidolgozni. Persze, tudjuk, közben kampány volt, és szegény honatyáinknak meg -anyáinknak a következő mandátumért kellett izzadni, de azért mégis vicces, hogy magát a törvényt még nem voltunk képesek alkalmazni, de a brüsszeli pofont már leosztották érte. De meglehet, hogy azért is késnek az alkalmazási szabályok, mert az okosabb politikusok már ráébredtek arra, hogy ez a törvény nemcsak azért nehezen alkalmazható, mert ellentétes a mindenható multik érdekeivel, hanem azért is, mert valószínűleg nincs megfelelő mennyiségű és minőségű belföldi árukínálat. Ahhoz ugyanis tisztességes agrárpolitika kellett volna az utóbbi negyedszázadban. Okos földreformmal, jó támogatási rendszerrel, és nem a múlt rendszerbelihez hasonlító, hanem igazi gazdaközpontú szövetkezetesítéssel mostanra ott kéne tartsunk, hogy ne egy ilyen törvény kapcsán vitatkozzunk a brüsszeli bürokratákkal, hanem a multik maguktól járjanak terméket felvásárolni a nem is oly rég még Európa hombárjaként ismert országunkba.

Ha nem volt ész és akarat jól dolgozni, kampány előtti kármentésnek jól jött tavaly ez a törvény, de a további fejlemények is érdekesek lesznek. Brüsszel arra szólította fel a regáti döntéshozókat, hogy a szabályok híján még nem is alkalmazott törvényt két hónapon belül változtassák meg, mert egyébként bírósági eljárásnak néznek elébe, és adott esetben tetemes bírságnak is. Így valószínűleg eltörlik a még nem is alkalmazott törvényt, bő három évig magyarázkodni sem kell a gazdáknak arról, hogy ők szerettek volna segíteni, de a csúnya multik nem engedték. Akik a maguk során tényleg megérik a pénzüket, egy frissen végzett vizsgálat szerint ugyanis a volt szocialista tömb országaiban a nyugatinál silányabb árut forgalmaznak. Magyar és szlovák kezdeményezésre ebből lehet uniós szintű téma a közeljövőben, így ha sokáig húzzák a cirkuszt a hipermarkettörvény kapcsán, az még kapóra jöhet a román hatóságoknak. Olyan agrárpolitikát, ami a nyugatival való versenyképesség szintjéhez legalább csírányival közelítené az itteni mezőgazdaságot, s ennek nyomán a gazdatársadalom és végső soron a fogyasztók életszínvonalát is, ettől a kormánytól is kár várni.