szerda, június 20, 2018

Mintha 52 őr állna az utcán

Szentpálon nincs lopás
Fotó: Nagy Tibor

Simon István, Kerelőszentpál község polgármestere szerint nincs lopás a községben. Az elmúlt időszakban ötvenkét térfigyelő kamerát szereltek fel a község területén. A polgármester szerint olyan ez, mintha 52 őr állna az utcán.

„Ha meg akarok nézni valamit, akkor – mutatja az okostelefonját – telefonról megnézem, és felhívom az illetőt: mit keresel ott? Az meg csodálkozik, hogy mi van?” Nagyon jó minőségű kamerák, ki lehet nagyítani a képet, tiszta a kép éjszaka is. Ötvenkét ilyen berendezés felügyel az emberek biztonságára – hangsúlyozta. 

Kérdésünkre arról is tájékoztatott, hogy amikor hivatalba lépett, 710 szociális kérelem volt iktatva a hivatalban, jelenleg ezek száma 50-re csökkent. Ami azt is jelenti, hogy az emberek munkába álltak. „A községben csak az nem dolgozik, aki nem akar. Ha valaki munkát keres, én két nap alatt szerzek neki” – mondta.

 

A polgármester van az emberekért, nem fordítva 

– Nálam az ajtó soha nincs becsukva. Ha itt vagyok az irodában, mindenkit fogadok – folytattuk a beszélgetést.

– Nemrég egy polgármester-kollégája arról beszélt, hogy úgymond rendet csinált a hivatalban. Nem mehet be akárki hozzá, csak a fogadóórák idején…

– Amikor megválasztottak, én is kiírtam az ajtóra, hogy kedden 9 és 11 között, csütörtökön 11-től 13-ig tartok fogadóórát. Soha nem felejtem el, Szentmargitáról egy 81 éves bácsi jött ide biciklivel. Délre ért ide, a régi titkárnő azt mondta, hogy „nu vă mai primeşte domnu’ primar”. Meghallottam, és megkértem, jöjjön be. Szabadkozott, hogy elkésett, és visszajön majd csütörtökön. Akkor levettem a programot. Az az ember azért jött, hogy oldjam meg a problémáját, öt kilométert biciklizett, és én mondjam azt, hogy jöjjön csütörtökön? Ezt nem tudnám megtenni. Akárki jön ide, ha nem vagyok éppen tárgyaláson, az ajtóm mindig nyitva van, szólnak, bejönnek, megoldjuk a problémát.

– Ezért van a polgármester…

– A polgármester van az emberekért, nem az emberek a polgármesterért. Sajnos, egyesek ezt fordítva értelmezik.