hétfő, június 25, 2018

Mi lesz ebből, Istenem?

Fotó: Nagy Tibor

Az utóbbi két évtized legnagyobb demonstrációjának lehetünk szemtanúi. Az országban a becslések szerint több százezer ember tiltakozik a szociálliberális kormány eljárása ellen, és követelik, hogy vonja vissza a 2017/13-as sürgősségi kormányrendeletet – és még sok más elégedetlenségért. 

A televízióadásokban esténként késő éjszakáig mást sem látunk, hallunk, mint a hatalmas tömegek tiltakozását, no meg a meghívottak „meggyőző” magyarázatait. Mintha egy csatatér lenne az egész ország. Látni lehet poklot s benne ördögöket. Adnak-vesznek egy kis hatalomért, címért, vásártér lett az egész.  Mintha hurrikán vonulna végig az egész országon, melynek hatalmas pusztító ereje van. Tamási Áron gondolatai jutnak eszembe: „Erjedés van, melynek végbe kell mennie, hogy tisztulás legyen, ha pedig megdugják útját, robbanni fog. Veszedelmes arányokat öltött a kivándorlás, pedig ezt az országot gazdaggá lehetne tenni, hol úgy megélne minden ember, mint a méh a virágos réten”. 

Nehéz igazságosan élni, de jó. A Biblia ezt mondja: „ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelembe” (szolgáljon tanulságul). 

Ne feledjük, e szavak olyanok, mint a kalapácsok, összezúzhatnak, de építhetnek is. 

Azt sem tudjuk, hogy ki szeret minket, Dragnea vagy Johannis elnök, mostanig egyikük sem mutatta ki a szeretetét irántunk, sajnos! Reménykedve várjuk a jó döntéseket mindannyiunk számára, és azt kívánjuk, hogy legyen vége már az esti-éjszakai „hurrikánnak”. 

Végezetül pedig: „Uram, jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod!”

Varró Domokos