vasárnap, május 27, 2018

A mesterségek népszerűsítésére

Művészeti és szakközépiskolák bemutatkozása

Október 11-én nyílik meg a Művészetek és mesterségek vására a marosvásárhelyi várban, amelyet ötödik alkalommal szervez a polgármesteri hivatal a megyei tanfelügyelőséggel közösen. A háromnapos rendezvény, amelyen a szakközép- és szakiskolák, valamint a művészeti iskolák mutatják be kínálatukat, három napig tart. 

Az eseményt ismertető sajtótájékoztatón Dorin Florea polgármester sajnálkozva jelentette ki, hogy – bár az anyag elkészült – nem sikerült egy vonzó kiadványt megjelentetni a vásárról.

Csegzi Sándor, a Marosvásárhelyi Kulturális és Tudományos Szabadegyetem igazgatója pontosította, hogy a bemutatkozáson a fő témát az autóval kapcsolatos mesterségek jelentik: autószerelő, bádogos, festő, hegesztő, fémforgácsoló és egyéb szakmák. A vásáron kiállítják azt az autószerelésben használatos korszerű felszerelést, amellyel a polgármesteri hivatal támogatta a Gh. Şincai szakközépiskolát. Az a tény, hogy a vásárt évente két alkalommal is megrendezik, a hivatal azon törekvését igazolja, amellyel a mesterségek elsajátításának a fontosságára szeretné felhívni a figyelmet. Jó szakemberekből ugyanis egyre nagyobb hiány van országos viszonylatban, bár sok munkahelyen ma már korszerű munkakörülményeket biztosítanak. Ennek ellenére a 18–25 év közötti fiatalok közül félmillióan semmilyen oktatásban nem vesznek részt, és a munkaerőpiaci statisztikákból is hiányoznak – mondta Csegzi Sándor. 

A tanfelügyelőség támogatja a szakosztályok indítását, 45 osztályban 1145-en tanulnak összesen, de legnagyobb sajnálatára a vállalkozások nem érdeklődnek eléggé a duális oktatás iránt, így összesen két osztályt sikerült indítani – jegyezte meg Ioan Macarie főtanfelügyelő. 

Elégedetlen az általános iskolák érdeklődésével, fejtette ki Ranca Antoaneta, a Şincai szakközépiskola igazgatója, aki elmondta, hogy rajzversenyt hirdettek a ma és a jövő autójáról, továbbá kincskereső játékot szerveznek a bemutatón.

Dorin Florea polgármester ezúttal is elemében volt, a szakoktatás fontosságáról ugyanis mindig hosszan és szívesen beszél. Elmondta, hogy a berögzült felfogások ellen nehéz harcolni, továbbá, hogy a gyorstalpalással kiképzett inasok felkészültsége nagyon gyenge, ezért fontos lenne az érdeklődést felkelteni a színvonalas szakképzés iránt. A polgármesteri hivatal támogatja a szakoktatást, de a tanfelügyelőségnek is többet kell tennie a finanszírozási források felkutatása érdekében. Elhangzott, hogy a művészeti oktatás számára új campust terveznek, a több mint négyhektáros területre elképzelt épületkomplexum színvonalas rendezvények szervezésére is lehetőséget biztosít, a Traian Vuia Technológiai Líceumban pedig fodrászszalont rendeznek be.