szerda, május 23, 2018

Mentor Díj Sebestyén Júliának

A MOL és A Közösségért Alapítvány ünnepi gálája

A bukaresti Odeon Színházban tartott gálaünnepségen a MOL Románia és A Közösségért Alapítvány nyolcadik alkalommal adta át a tehetséggondozásért járó Mentor Díjakat. Országos viszonylatban tíz tanárt és edzőt részesítettek az elismerésben, akiket a tavalyi kiírásra beérkezett 216 jelölésből választottak ki. A díjazottak között van a marosvásárhelyi Sebestyén Júlia matematikatanár is, a Vályi Gyula Matematikai Társaság alapítója, a fiatal matematikus tehetségek támogatója, a Vályi-kör és -emlékverseny fáradhatatlan szervezője. 

 

Csodálatos emberek ünnepe 

A gálának helyet adó, ékszerdoboznak beillő Odeon Színház nagy meglepetéssel szolgált, hiszen az épület mennyezete eltűnt, helyette a szabad ég fogadta a látogatókat, ami még különlegesebbé tette az elegáns teret. Mindez addig tartott, amíg pár esőcsepp miatt hangtalanul visszagörgették a tetőt, miközben Cătălin Ştefănescu tévés műsorvezetővel kezdetét vette a gála, s tehetséges gyerekek, fiatalok muzsikája hangolt rá az esemény magasztosságára. 

– Nem azok a kiválóságok, akik nap mint nap megjelennek a képernyőn vagy a sajtóban, hanem legtöbb esetben azok a diszkrét személyek, akik nevét nem verik nagydobra, mégis, csodálatos munkájuk folytán, ők viszik előre a világot azáltal, hogy a jövő nemzedék lépteit igazgatják, tehetségeket karolnak fel, és mentorként irányítják őket kiváló teljesítmények elérése érdekében. A Közösségért Alapítvány 2008 óta a tehetségek, a kultúra, a közösségi értékek és a speciális igényű gyermekek és ifjak felkarolására jött létre, hogy világunk barátságosabbá váljon – mondta felvezetőjében a műsorvezető, aki hozzátette, nem emlékünnepély, hanem örömünnep a Mentor-gála, amely csodálatos embereket sorakoztat fel. 

– A MOL Románia immár nyolc éve részesíti elismerésben a kiváló tanárokat és edzőket. A Mentor Díjjal a rendkívüli oktatókat és nevelőket jutalmazzuk, ezáltal ismerve el munkájuk kiemelkedő fontosságát. A Mentor Díjjal bárki számára lehetőség nyílik megköszönni oktatója vagy edzője odaadó, fáradhatatlan munkáját, akinek jelenléte nemcsak a tanítványok sikeres szakmai pályafutásában volt meghatározó, hanem gyakran a mindennapi életben is” – nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

 

Diákok százait „tarisznyálta fel” 

Sebestyén Júlia a marosvásárhelyi Pedagógiai Főiskolán végzett, 1966 óta tanított matematikát a városban. Tanári pályafutása során mindig tanítványai előmenetelét, a tehetségek ápolását szorgalmazta, ami eredménnyel járt, hiszen a matematikaversenyeken kitűnő eredmények születtek. Tanítványai közül sokan matematikát vagy vele rokon szakot végeztek, doktori címet szereztek, egyetemeken tanítanak és kutatással foglalkoznak szerte a világban. A tanárnő nevéhez fűződik a Vályi Gyula Matematikai Társaság megalapítása, amely 1994 óta általános iskolai tanulók százainak matematikai felkészülésre, a tanároknak pedig szakmai továbbképzésre adott esélyt. A Vályi Gyula Matematikakör az elmúlt 24 évben nagyon sok vásárhelyi és környékbeli diáknak nyújtott életre szóló élményt. A tanárnő érdeme a világhírű matematikus, Vályi Gyula emlékének ápolása, Vályi-emléktábla és -emlékoszlop állítása, továbbá a Vályi matematika-emlékverseny szervezése. 

A tanárnő tevékenységét számos díjjal és elismeréssel jutalmazták, mindez kiderült abból a kisfilmből is, amelyet a díjazottak tiszteletére készítettek. Valamennyi díj megkoronázásaként érkezett a Mentor Díj.

– 52 éve tanítok matematikát, ebből 44 évet az iskolában, a többit köri tevékenységeken. Mindig a gyermekek érdekeit helyeztem előtérbe, tanítványaim a világ minden részén – Európában, Amerikában és Ázsiában is – matematikusként, mérnökként, kutatóként megállják a helyüket. Sajnos sokan elmentek, de azért itthon is maradtak közülük, sok egyetemen tanítanak volt diákjaim. Az egyik közülük dr. Domokos József, aki a Sapientia EMTE marosvásárhelyi karán tanít, s aki több generáció elismeréseként javasolt erre a díjra – fogalmazott a díjazott tanárnő. 

A további díjazottak: a gyergyóújfalfusi Balázs József rajztanár, képzőművész, Veres László kézdivásárhelyi cselgáncsedző, Daniel Bănăţeanu călăraşi-i evezőedző, Lenuţa Basoc oneşti-i fizikatanár,  Cătălin Becheru bukaresti úszóedző, Alin Larion konstancai atlétikaedző, Doina Ona dévai zongoratanár, Dan Podeanu craiovai vívóedző és Olivia Papa bukaresti hegedűtanár, akinek tanítványai be is mutatkoztak a közönségnek. 

Valamennyi díjazott pénzjutalmat kapott, és átvette a Mentor-trófeát, Ioan Nemţoi dorohoii képzőművész alkotását.

 

Újabb jelölések lehetősége 

András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője a díjkiosztó gálát követően elmondta, hogy május 9-től közel nyolc hónapon át folyamatosan lehet Mentor Díjra jelölni olyan tanárokat és edzőket, akik tehetséges fiatalokat fedeztek fel és segítették őket szakmai pályafutásuk elején. 

– Mivel a határidő előtti utolsó napokon beküldött jelölések gyakran a díjak és kitüntetések felsorolására korlátozódnak, arra biztatjuk a jelölőket, hogy szánjanak elegendő időt a jelölések összeállítására, hogy megfelelőképpen részletezhessék a mentor szerepét a fiatal életének és pályafutásának alakulásában – tanácsolta az ügyvezető. A jelölések beküldésének határideje 2018. december 31.