hétfő, június 25, 2018

Megnyílt a nemzetközi fotóművészeti szalon

Fotó: Friss Csaba – Marx József Fotóklub

Pénteken délután a marosvásárhelyi vár B épületében (volt istálló) a Marx József Fotóklub szervezésében megnyílt a 8. Marosvásárhelyi Nemzetközi Fotóművészeti Szalon és a 26. biennálé, amelyet a FIAP (Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség), a PSA (Amerikai Fotó- művészeti Szövetség), az RPS (Angol Királyi Fotóművészeti Szövetség), a Global Photogra-phic Union (GPU), az AAFR (Romániai Fotóművészeti Szö- vetség) és az EFA (Európai Fotóművészeti Szövetség) védnökségével rendeztek meg. 

A marosvásárhelyi fotóklub 52 éve megszakítatlanul szervezi a biennálét, ugyanakkor 16 éve nemzetközi szintűre emelte. Az említett fotóművészeti szövetségek nemcsak nevükkel, hanem a felajánlott díjakkal, elismerésekkel is támogatják a rendezvényt. Az idei kiállításra 33 országból 153 szerző közel 1000 alkotását küldte be két kategóriában: szabad téma (színes fotók) és mesterségek (fekete-fehér felvételek). A Kerekes István (Magyarország – EFIAP Diamond), Nagy Lajos (Románia – EFIAP Diamond), Ovidiu Pop (az idén a legtöbbet díjazott romániai fotóművész) összetételű zsűri kategóriánként 100-100 képet válogatott ki, ezek közül 80-at – témánként 40-40-et – állítottak ki a várgalériában. 

Both Gyula, a marosvásárhelyi Marx József Fotóklub elnöke, főszervező lapunknak elmondta: tulajdonképpen a kiállított képek mindegyikét díjazták valamilyen szinten, az említett nemzetközi szövetségek minden kategóriában arany, ezüst és bronz díjat, illetve elismeréseket (Honor mention) kaptak. Emellett pedig a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalnak és a Maros Megyei Tanácsnak köszönhetően is adhattak át díjakat. Természetesen a házigazda fotóklub is díjazott alkotást. 

A nagydíjat az olaszországi Virgilio Bardossi fotóművész nyerte el Imádság című, Máramarosban készült fotójával, és a díj átvételekor is jelen volt. A biennálé legeredményesebb szerzője a hongkongi Arnaldo Paulo Che, akinek mind a nyolc beküldött fényképét kiválogatta a zsűri, és így látható a tárlaton, ezért különdíjat vehetett át, ezenkívül három érmet is nyert. A hazai pályáról Both Gyula kiemelte a Marx József klub fiatal fotósát, Gál Márta Emesét, őt is díjazták. Ezenkívül a marosvásárhelyi Pixel Fotóklub részéről Báthory Zsigmond elnyerte a GPU-nagydíjat, a hazaiak közül többek között Grigore Roibu Déváról, Adela Lia Rusu Nagyváradról, Ion Ciobotaru Râmnicu Vâlceáról nyert, Kovács László sepsiszentgyörgyi, valamint Labanc Istvánnak és Péter Izabellának, a csíkszeredai Prizma klub tagjainak is bejutott egy-egy képe az igen színvonalas és fantáziadús kiállításra. 

A péntek délutáni megnyitón, miután Both Gyula házigazdaként köszöntötte a vendégeket, felszólalt Eugen Negrea, a Román Fotóművészeti Szövetség (AAFR) elnöke, a polgármesteri hivatal nevében Csegzi Sándor tanácsadó, Török Gáspár a Marx József Fotóklub képviseletében. Nagy Lajos a zsűri nevében értékelte a munkákat, majd díjazták az alkotókat. A kiállítás naponta (hétvégén is) 9–18 óra között látogatható december 10-ig.