kedd, május 22, 2018

Meglepetésparkolás

Az már szállóige, hogy a tél meglepetésként, felkészületlenül éri a hatóságokat, de hogy a fizetőparkolás újra bevezetése is hasonló kapkodással, szinte rögtönzött módon történt, érthetetlen. Tavalytól lett volna ideje az önkormányzatnak alaposan felkészülni a városnak nem kis bevételt jelentő parkolási rendszer bevezetésére. Nem így történt. A képviselő-testület hosszas vita után a koncesszió mellett döntött, de a feladatfüzet kidolgozása időben igencsak elhúzódni látszik. Végül a körmükre égett a gyertya. Így aztán idén februárban „átmeneti” megoldást találtak. Hogy a kecske is jóllakjon, a káposzta is megmaradjon, ideiglenesen a közterület-kezelő igazgatóságra ruházták a rendszer újjáélesztését. 

Egy hónap nem bizonyult elegendőnek a felkészülésre, így aztán a beharangozott április helyett május 14-től kell ismét fizetni a közterületen parkolásért. Arra ugyan volt idejük, hogy alaposan kibővítsék a parkolódíj-köteles utcahálózatot, több mint négyezerre növelve a fizetős parkolóhelyek számát. Kénytelen-kelletlen azt is „lenyelte” a lakosság, hogy a főtéren, a nullás övezetben az éves bérletet nem fogadják el (emiatt zsúfolódik a többi övezet), csak a parkolójegy, sms-ben való díjszabásfizetés lehetséges. De azt már nehéz megérteni, hogy miért csak hétfőtől lehet parkolójegyet venni, és miért olyan kevés helyen. Sokan ugyanis jegyvásárláspártiak, nem szívesen sms-eznek, vásárolnak online, és még kevésbé használnak okostelefonos alkalmazásokat. Azt is nehéz megérteni, hogy a közterület-kezelő hivatalnál miért csupán egyetlen személy foglalkozik mind az általános, mind a lakossági (az autóikat a fizetőparkolóssá kinevezett, távolabbi utcákban parkoló járműtulajdonosokról van szó) és a cégautókra kiváltható bérletek, illetve a fogyatékkal élő személyek által megvásárolható kedvezményes bérletek kiadásával. Innen aztán a pénztárhoz küldik a polgárt, ahol szintén egyetlen személy bevételezi a pénzt. A pénztár munkarendje egy órával hamarabb véget ér, mint a bérletkibocsátó irodáé. (Hát nem különös? Ahelyett, hogy meghosszabbították volna mindkettő nyitvatartását, legalább az utóbbi napokban...) A kedvezményes bérletek illetve a cégautók esetében jó néhány igazoló iratot kell bemutatni (telekkönyvi kivonat, járműadatok stb.), a dossziét is ellenőriznie kell a hivatalnoknak. Nem csoda, ha kedden is jó nagy sor kígyózott az iroda előtt, lassan ment az ügyintézés. Az emberek idegesek, türelmetlenek. A fizetőparkolás újraindításával megbízott közterület-kezelő igazgatóság nem kapott sem kellő számú személyzetet, sem jegyautomata-vásárlásra pénzt, a tájékoztató táblákat is az utolsó napokban, nagy sebtében tudták kihelyezni. 

Ezt nem nevezném hatékony kommunikációnak, még akkor sem, ha az illetékesek arra hivatkoznak, hogy a polgármesteri hivatal honlapján jó ideje olvasható a szabályzat. Se sajtótájékoztatók a témában, se jelzőtáblák, se tájékoztató levél (bezzeg máskor kapunk egy-egy érzelgős polgármesteri levelet), hirdetés is csak az utolsó napokban. 

Ha már nem sikerült alaposan felkészülni arra, hogy gördülékenyen induljon a fizetőparkolás, legalább néhány napos „kegyelmi” időt hagyhattak volna a polgároknak, hogy beszerezzék a jegyeket, bérleteket. Ehelyett az ellenőrök kedden már javában fényképezték a szabályszegőket. Nagyon sietős a bírságolás...