hétfő, június 25, 2018

Megjelent az Erdélyi Gyopár legfrissebb száma

Nemhiába büszke arra az Erdélyi Kárpát-Egyesület, hogy osztályai, társult szervezetei behálózzák egész Erdélyt, EKE-s turistával mindenhol találkozhat a természetjáró. A szervezetek sokrétű tevékenységéről szerezhet tudomást, aki a friss Erdélyi Gyopár, természetjárásról, honismeretről, környezetvédelemről szóló kéthavi folyóirat híreit olvassa, a környezetről kap számos információt.

A minap megjelent kiadvány örömteli hírt közöl rögtön az elején: idén sem marad el Erőss Zsolt erdélyi előadás-sorozata, melyen még nagyobb teret nyernek a rendhagyó földrajzórák. Ezenkívül beszámolót olvashatnak a XX. EKE-vándortáborról és a küldöttgyűlésről, a Retyezátba, a Büdös-hegyre kalauzolnak a belföldi túraleírók, Indonéziába, illetve Marokkóba invitálnak a világ másik végén járók, és az ezúttal bemutatkozó Szlovák Turistaklub is számos kínálattal kecsegtet.

Honismeretünk fontos részére világít rá a borica nevű tánc ismertetője, majd Nagykőrös kerül előtérbe. Borszékben gyönyörködhetünk régi képeslapok segítségével, aztán pedig adott a meghívás a József főherceg-barlangba.

Hűséges rovatíróinknak köszönhető, hogy ezúttal is beszámolót olvashatunk a Mária-út zarándoklatairól, a Vaskapu Natúrpark védett növényeiről, a tarka madárvilágról, a földrajzi nevek helyességéről, a vízi világról, a csillagászatról, az elsősegélynyújtásról és a gombákról, mindezt pedig a hobbioldal szerkesztője fejeli meg a bélyegre, telefonkártyára került pelikánok bemutatásával.

A folyóirat írásainak címeiből tallózunk: Beszámoló a XX. EKE-vándortáborról, EKE-osztályok hírei, A Retyezát és a Büdös-hegy látnivalói, Mi fán terem a borica?, Indonéziai pillanatok, A József főherceg-barlang bemutatása, Borszék régi-új fényekben, Őszi csillagképek, Erdélybe érkezik Erőss Zsolt.

A 120 esztendős Erdélyi Kárpát-Egyesület kéthavonta megjelenő, természetjárás, honismeret, környezetvédelem témaköröket felölelő kiadványát keresse az EKE-osztályoknál!

Veres Ágnes