kedd, május 22, 2018

Megint „témában” vagyunk

Már megint, illetve még mindig. Ugyanis a Marosvásárhelyen jól ismert népmozgalmi képviselő, aki jó évtizede, már prefektusként is hol a magyar grófokkal, hol az örököseikkel hadakozott, akiktől a Maros-völgyi erdőket akarta „megmenteni”, hol a nemzeti színház magyar igazgatója ellen tett feljelentést, hol a katolikus iskola zavarta. Vagyis számára a magyar téma mindig „kézenfekvő” volt, ahogy Fülig Jimmy mondaná.

Legutóbb, a múlt hét végén azért háborodott fel, mert a magyar politikusok nem vettek részt a román nemzeti ünnep marosvásárhelyi rendezvényein. Tiszteletlenségnek, sőt bojkottnak nevezte, amelyet szerinte „Budapest parancsára” tettek. Legfelháborítóbbnak a közigazgatásban dolgozók távolmaradását nevezte, mert azok „mindenkit képviselnek”.

Kitalálják, kire gondolt elsősorban? Természetesen a megyei tanács elnökére, és persze azt sem felejtette el felemlegetni, hogy a szociáldemokraták támogatásával lett tanácselnök, és hangsúlyozni, hogy nem csupán a magyarokat képviseli, hanem „Maros megye többségi románságát” is, mégsem „méltóztatott részt venni” a nemzeti ünnepen, ahogyan a magyar polgármesterek és a megye többi magyar helyi választott képviselői sem. Szerinte azzal voltak elfoglalva, hogy pénzt gyűjtsenek be fejlesztésre Románia állami költségvetéséből a Maros megyének kiutalt összegből. Ehhez csak annyit tehetünk hozzá, hogy a polgármestereknek az a kötelességük, hogy pályázzanak, minél több pénzt szerezzenek a településüknek, építsenek, fejlesszenek. És azt, hogy megfeledkezik arról, hogy az állami költségvetés bevétele az adókból – a magyarok adóiból is – áll össze. Jogos tehát a magyar polgármesterek igénye, hogy a lehető legtöbbet tudják megszerezni saját közösségük számára. Vagyis nem „a román állam nagylelkűségéről” van szó az etnikai kisebbségekkel szemben, ahogyan a politikus állítja. Vagy talán nagylelkűségből lépett be a Minority SafePack elleni perbe? Csak a magyarok, az RMDSZ és a többi európai kisebbség nem érti?

Legcifrább az az állítás, hogy az RMDSZ azért kapja a kormánytól a pénzt, hogy „hivatalosan és minden lehetséges módon aláássa az országot, bizonyíték erre, hogy a 2014-es 19 millió lejes párttámogatást a kormány idén 23,7 millióra emelte”. Ezt értsük úgy, hogy a kormány az RMDSZ cinkosa az ország aláásásában?…

Kapóra jött a téma, hiszen semmi sem könnyebb, mint szidni a magyarokat. Nem kíván különösebb erőfeszítést, és talán valamennyi politikai tőkét is ki lehet hozni belőle – bár elég távoliak azok a „szép” idők, amikor már ennyi is elég volt egy-egy parlamenti bársonyszékhez. Bár már nem olyan élesben megy a játék, mint a HarKov-jelentés idején, de ma is „téma”, és a jövő esztendőben még inkább az lesz.