kedd, május 22, 2018

Megelőzött prevenció

Eddig is lehetett kételkedni abban, hogy a hatalom valóban komolyan veszi-e a prevenciós törvény tervezetét, amely a bírságokat kiszabható hivatalok szigorától védte volna a törvények dzsungelében nem szándékosan eltévedő kisvállalkozókat. És joggal, mert mire e törvény elnyerte a végleges formáját, már gyakorlatilag semmit nem szabályoz, senkit nem véd.

Erre a kis- és középvállalkozók országos tanácsa hívta fel a figyelmet a napokban. E szervezet tagjai közül soknak a túlélés és a csőd közti határt jelentheti egy vaskos bírság, így érdeklődve követték nyomon a tervezet útját. Amiben eredetileg fel volt sorolva közel félezer olyan kihágás, aminek az esetében ezentúl nem automatikus bírság, hanem a szabálysértésnek egy adott határidőig való kiigazítása lett volna a büntetés. A múlt héten elfogadott végleges törvényszövegben viszont már az áll, hogy a prevenció hatálya alá eső kihágásokat majd egy későbbi kormányhatározatban fogják felsorolni. Nem mellékes, hogy a törvénytervezetet és annak a módosító javaslatait is a kormány terjesztette elő, az, amelyik papíron védi, a valóságban nyúzza az adót fizető polgárt és vállalkozót.

Abban is lehet kételkedni, hogy egyáltalán lesz ilyen, bocsánatos bűnnek számító kihágásokat felsoroló kormányhatározat, mert a kisvállalkozói szövetség arra is felhívja a figyelmet, hogy a kormány a bírságokból származó költségvetési bevételek jelentős emelkedését irányozta elő a jövő évi költségvetési tervezetében. Hogy a büdzsétervet mennyire lehet komolyan venni, az megint más lapra tartozik, de hogy a kormányprogramnak a vállalkozóbarát üzleti környezetről szóló utalásai csak mesék, az ennek a menet közben kiherélt prevenciós törvénynek az útját látva tény. Ez annyiban prevenciós, hogy a vállalkozóknak támogatást és tisztességes eljárást ígérő kormány elejét vette a bírságbevételek elapadásának. De egyébként ebben az országban számtalan olyan kiváló, demokratikus szellemű törvény létezik, ami alkalmazási szabályzat híján pont annyit ér, mint a papír, ami hordozza. Ezek kapcsán szoktak a politikusok szépeket szónokolni, hogy ők aztán mindent beleadnak életünk jobbá tételébe, majd a tévékamerák lekapcsolása utáni percben ez már el is van felejtve. És megy minden tovább a régiben, aki kicsit téved, azt lefejezik, aki sokat visz, azt megvédik a képviselőtársak, vagy díszsorfalat állnak neki a párttársak, ha az ügyészség kérdőre vonja. Többek közt az ilyen és hasonló törvényeknek és az ehhez igazodó szellemű gazdaságpolitikának tudható be, hogy szép hazánkból akkora mérvű a kivándorlás, mint a hosszú évek óta kegyetlen háború sújtotta Szíriából. Nem csak rakétákkal lehet ám lőni.