kedd, május 22, 2018

A marosvásárhelyi röplabdázó ismertebb Focşani-ban és Craiován, mint szülővárosában

A 25 éves Andreea Matei marosvásárhelyi röplabdázó Nagybányán, Craiován és Focşani-ban űzte eddig ezt a sportot, míg a 2016-2017-es idénytől kezdődően újra a 2. ligás oltyán alakulatot erősíti. Andreea szülővárosában mindeddig kevésbé ismert, hiszen itt soha nem volt leigazolva. A minap készségesen mesélt eddigi sportpályafutásáról a Népújságnak.

– Mindig tudta, hogy röplabdázni szeretne?

– Édesanyám, Sorinela Matei helyi szinten röplabdázott, édesapám, Cornel pedig ökölvívó volt Marosvásárhelyen. Engem ritmikus tornára adtak négyéves koromban, ezt a sportot ötödikes koromig űztem. Aztán atlétikára jártam a Szász Albert Sportlíceumnál, és csak hatodik osztály után került be a röplabda az életembe, akkor is mint hobbi, a nyári vakációban.

– Melyik egyesületnél lett leigazolt röplabdázó?

– Nagybányán folytattam komolyabban a röplabdázást a hetedik osztályt követően, miután a szüleim beírattak az ottani Kiválósági Központhoz. Ott edztem, és nyolcadik után az ottani sportiskolában tanultam négy éven át, ott is érettségiztem. Idővel Nagybányáról Craiovára kerültem, ahol a röplabdázással egy időben egyetemi tanulmányaimat végeztem. 

 – Milyen volt a Craiován eltöltött időszak?

 – Négy évig röplabdáztam az oltyán városban, igaz, nem volt könnyű tanulás mellett sportolni is, de végül mindkét téren bizonyítani tudtam. Az sem volt könnyű, hogy erdélyiként az oltyánok közt kitűnjek, de elszántságomnak és akaratomnak köszönhetően sikerült bizonyítanom tehetségem. Az első két év nagyon nehéz volt, hiszen korábban Nagybányán a junioroknál a legjobbak közt voltam, országos korosztályos válogatott tagja is lehettem. Aztán Craiován egyből bekerültem a „mélyvízbe”, hiszen a helyi csapat az első osztályban szerepelt. Amúgy az első évben a hetedikek voltunk, aztán három éven át az első tíz együttes között végeztünk. 

 – Időközben hogyan került Focşani-ba?

 – Lejárt a szerződésem a craiovai csapatnál – de mivel nem igazán voltam kezdő ott, szerettem volna egy olyan együtteshez kerülni, ahol játéklehetőséget kaphatok –, így kapóra jött a focşani-i ajánlat. A 2. ligás moldvai alakulat mellett döntöttem, nagyon örvendtem, hogy megkerestek. 

 – A 2016-2017-es idénytől újra a SCM U Craiova együttesét erősíti. Milyennek látja a hazai bajnokságot?

 – Elég nagy a különbség az első liga bajnoki címért hajtó élcsapatai és a tabella végén álló együttesek között, amelyek a kiesés elkerüléséért küzdenek. 

 – A vásárhelyi Medicina mérkőzéseit követi?

 – Igen, amint lehetőségem van rá. Mivel a bajnokság ideje alatt  eddig más városban játszottam, ott is tartózkodtam folyamatosan, ezért kevés mérkőzésüket követhetem a nézőtérről. Amúgy szurkolok nekik!

 – Elképzelhető, hogy egyszer ön is a Medicina tagja lehet, tekintettel arra, hogy marosvásárhelyi?

 – Soha nem mondanék nemet, de egyelőre nem gondoltam erre, nem is kértek fel, és már megszoktam, hogy  más városban kell bizonyítanom.

 – Hogy látja a jövőjét a hazai röplabdában?

 – Addig szeretnék pályán maradni, ameddig az egészségem megengedi és lehetőség lesz rá, aztán szeretnék családot is alapítani. Edzősködni nem szeretnék, ugyanis nem gondolom, hogy lenne türelmem hozzá. 

 – Szabadidejében mivel foglalkozik?

 – Edzőterembe járok az erőnlétem megőrzése érdekében, alkalomadtán barátnőimmel találkozgatok.