szombat, április 21, 2018

Maros megye teljesített a legjobban

Iktatták Bukarestben a Minority SafePacket támogató aláírásokat
Fotó: MTI

Az RMDSZ szerdán iktatta az Országos Lakosság-nyilvántartási Igazgatóságnál az őshonos kisebbségeknek európai szintű védelmet szorgalmazó európai polgári kezdeményezés Romániában összegyűjtött aláírásait.

Az aláírásokat az RMDSZ parlamenti képviselői és szenátorai jelenlétében iktatták, a szövetségi elnök ismételten köszönetet mondott a magyar embereknek, a történelmi magyar egyházaknak, illetve a szövetség helyi és megyei szervezeteinek, hogy segítették és támogatták a kezdeményezést.

Kelemen Hunor szövetségi elnök, a polgári kezdeményező bizottság helyettes képviselője abban bízik, hogy nem születik elutasító politikai döntés a következő három hónapban, csakis a kötelező adminisztratív vizsgálatot hajtja végre a nemzeti hatóság. Az RMDSZ elnöke úgy véli, a Minority Safe-Packet érintő érdemi vitára, döntésre a jövő évi parlamenti választást követően kerül majd sor az Európai Parlamentben és Bizottságban. A kezdeményezők szerepe most az, hogy a tagállamok államfőit és kormányait meggyőzzék, az MSPI nem a többségi társadalmak ellen irányul. „A mi kezdeményezésünk nem a tagállamok ellen irányul. Nem akarja az Európai Uniót szétverni, ellenkezőleg: erősíteni akarja azt. Ha ötvenmillió európai polgár szolidáris a többséggel, akkor a tagállamok sikeresebbek lesznek. Összeurópai érdek, hogy Európa ne legyen megosztott, hogy ne létezzen a boldogabb nyugat és a kevésbé boldog kelet, ahol a kommunizmus örökségét az őshonos kisebbségek mindmáig hátukon cipelik” – olvasható a szövetség hírlevelében.

A román államfő viszonyulását ma még nem lehet megelőlegezni, az viszont bizonyos, hogy nagyon fontos szerepe lesz akkor, amikor az Európa Tanács asztalára kerül a kezdeményezés. 

A FUEN elnöke, Vincze Loránt elmondta: az aláírások benyújtásának folyamatát azért kezdték Bukarestben, mert a Minority SafePack kezdeményezés innen indult, az erdélyi magyarság, az RMDSZ fogalmazta meg európai szinten az őshonos kisebbségek elvárásait. Tájékoztatott: a nemzeti hatóságoknak három hónap áll a rendelkezésére, hogy igazolják az aláírások hitelességét.

Vincze Loránt arról számolt be: nemcsak a minimális feltételek teljesültek, a szükséges egymilliónál legalább negyedmillióval több aláírás gyűlt össze, és a küszöböt 7 helyett 11 EU-tagországban sikerült átlépni, az őshonos kisebbségek jogainak kodifikációja érdekében. A továbbiakban is feladatuknak tekintik, hogy minél szélesebb körben ismertessék a Minority SafePacket Európában. „Az a cél, hogy kormányoknak, parlamenteknek mutassuk be, hogy miről szól a kezdeményezés: nem kíván elvenni semmit a tagállamoktól, épp ellenkezőleg, az európai értékeket erősíti, és hozzá kíván tenni az Európai Unióhoz. Azt kívánjuk, hogy a nyelvi és kulturális sokszínűség elismerést nyerjen Európában, hogy szülessenek olyan intézkedések, amelyek hosszú távon biztosítják a közösségek fennmaradását” – fogalmazott.

A Minority SafePack történelmi fordulópontot jelent Európa éle-tében, hiszen ez az első alkalom, hogy az európai nemzeti kisebbségek összefogása révén az Európai Unió minden tagországára nézve kötelező érvényű, egységes kisebbségvédelmi törvény születhet, és ebben a közös erőfeszítésben a romániai magyaroknak oroszlánrészük van – jelentette ki Novák Csaba Zoltán Maros megyei szenátor. 

Mint ismert, az RMDSZ összesen 303.695 aláírást gyűjtött össze, ötvenezer aláírással többet az előírt kvótánál. Novák Csaba Zoltán egyúttal köszönetet mondott a Maros megyei aláíróknak, akik jelentős számban, 51.135-en támogatták aláírásukkal az európai kisebbségvédelmi kezdeményezést.