vasárnap, május 27, 2018

Maros KK: Visszavágott költségvetés, távozó játékosok

Éppen csak levetkőzött Marosvásárhelyen Demarius Bonds, és már öltözött is vissza: az új légiós elsőként csomagolt össze, és keresett másik csapatot magának. A nagy érvágást azonban nem az ő, hanem a Goran Martinic távozása jelenti. Fotó: Nagy Tibor

Nincs a legkellemesebb helyzetben a Marosvásárhelyi Maros KK férfikosárlabda-csapata. A prefektusi rosszindulat és politikai bosszúhadjárat járulékos áldozataként a klub vezetősége hirtelen arra ébredt, hogy az idén nem számíthat arra az összegre, amelyet a városi tanács megszavazott számára, ezért kénytelen kevesebb pénzből gazdálkodni. Ennek egyenes következményeként két játékosától is meg kellett válnia.

A kialakult helyzetről sajtótájékoztatón számolt be Béres Loránd klubelnök. Mint elmondta, úgy döntöttek, hogy törlik a csapatbemutató mérkőzést, amelyet tegnap kellett volna Jászvásár ellen játszani, egy igencsak észszerű okból, éspedig: nem kívántak olyan csapatot bemutatni, amely aztán nem egyezik meg azzal, amit a bajnokságban használnak. Két nappal korábban ugyanis számvetést készített a klub arról, mire számíthat a városi támogatás nélkül, és arra a következetésre jutott, hogy nem fogja tudni azon a szinten fizetni a játékosait, mint ahogy eredetileg számította, ezért megszorító intézkedésekről döntött. Ennek egyenes követkeményeként minden kerettaggal tárgyalásokat kezdeményezett a fizetések újratárgyalásáról, ismertetve a reális lehetőségeket, és felajánlva a lehetőséget a távozásra azoknak, akik ezeket nem tudják elfogadni. 

Az első, aki nemet mondott, Demarius Bonds volt, illetve rövid gondolkodás után Goran Martinić is a távozás mellett döntött. Utóbbi, a közönség kedvence, megható búcsúlevelet is írt a szurkolóknak, kifejezve reményét, hogy egyszer még visszatérhet Marosvásárhelyre. A többi idegenlégiós: Mijović, Mladenović és Mitchell kibékültek a megváltozott helyzettel, mint ahogy a helyi játékosok és az edzői stáb is, akiknek szintén kisebb fizetéssel kel megelégedniük. A két távozót a legrövidebb időn belül helyettesítik hasonló profilú, de olcsóbb játékosokkal – közölte ugyanakkor a klubelnök.

A sajtótájékoztatón Béres Loránd klubelnök egyébként korábban soha nem tapasztalt nyíltsággal beszélt a pénzügyi nehézségekről. Elmondta: nem függnek teljes egészében a város támogatásától, hisz egyre több támogató áll a csapat mellé, de az önkormányzati pénz nélkül – egyszerű matematika – kevesebbet tudnak költeni is. Ráadásul jelenleg is 400 ezer eurós tartozása van a klubnak, bár a májusban örökölt 600 ezerből mintegy 200 ezret sikerült törleszteni. Ekkora – az előző menedzsment által hátrahagyott – adóssághalmaz mellett természetes, hogy a reális fizetőképességet kellett figyelembe venni, és így elkerülhetetlen volt elengedni azokat a játékosokat, akikre nem jut elég pénz.

Egyértelmű, hogy ezzel a célkitűzés is szerényebbé válik, azonban azt szeretnék, hogy a következő egy-két évben minden tartozást fizessenek ki, hogy ismét tudjon építkezni a csapat, mindig a reális lehetőségeket figyelembe véve. Az újabb szponzorok felkutatása mellett természetesen arra is számítanak, hogy lezárul az állóháború a megye politikusai között, és ismét kaphat támogatást a csapat.

A klub vezetői és a játékosok a közönséggel is találkoztak, őszintén feltárva a szurkolók előtt a problémákat, és türelmet kértek tőlük, ha az eredmények a következő idényben, vagy az azt követőkben is nem lesznek azon a szinten, amihez hozzászoktak. A keretben hét saját nevelésű játékos van, többségében fiatalok, így a közönség jobban azonosulhat a csapattal, még ha kevésbé eredményes is. A klub vezetősége megígérte, hogy azon dolgozik, hogy helyrehozzák a csapat pénzügyeit, cserében a találkozón megjelent szurkolók vállalták, hogy jóban-rosszban kitartanak a klub mellett, meccsről meccsre megtöltik a csarnokot, és nem fukarkodnak a huj-huj-hajrával sem.