kedd, május 22, 2018

Maradt minden a régiben

A román kormány folytatja a harcot a korrupció ellen, de ez a jelenség továbbra is általánosan elterjedt. Az amerikai külügyminisztérium Romániáról szóló legutóbbi országjelentése, amely a korrupció, az igazságszolgáltatás helyzetét és a tiltakozó megmozdulásokat elemzi, megállapítja, hogy vannak ugyan törvények, amelyek büntetik a korrupció bűnébe eső hivatalosságokat, azonban – a nagyszámú ítélet ellenére – az ország egyik legnagyobb problémája a korrupció marad. A dokumentum szerint 2017-ben számos korrupciós ügyre derült fény kormányszinten, a csúszópénz felajánlása és elfogadása, a lefizetés pedig bevett szokás a közszférában. A jelentés megállapítja, hogy a törvényeket nem alkalmazzák hatékonyan, így aztán a hivatalosságok – beleértve a bírákat is – büntetlenül követtek el korrupciós bűncselekményeket. A jelentés rámutat, hogy volt és jelenlegi kormánytagok elleni bűnvádi eljárás elindítását sok esetben blokkolta a mentelmi jog, így sok korrupt politikus megúszta tetteinek következményeit.

A jelentés – bizonyos civil szervezeteket idézve – kritikus hangnemben fogalmaz a véleménynyilvánítás szabadságáról, beleértve a sajtót is, amely sokszor a médiamogulok érdekeinek veti alá magát. 

A börtönviszonyokról szólva a jelentés továbbra is bírálóan fogalmaz: túlzsúfoltak és nem felelnek meg a nemzetközi normáknak. 

Ami az igazságszolgáltatást illeti, a jelentés pozitívan értékeli a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) és a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) tevékenységét, amely 2017-ben is folytatta a nyomozásokat magas rangú hivatalosságok ügyében, azonban megfelelő források hiányában az ügyek elhúzódnak.

A dokumentum idén is kiemelten figyelmeztet a nők elleni, illetve a családon belüli erőszakra, amelyet a kormány „nem kezelt megfelelően”.

Vagyis az egy évvel korábbi jelentéshez képest majdnem minden maradt a régiben: a korrupció továbbra is súlyos gond és széles körben elterjedt Romániában, a megvesztegetés mindennapi jelenség a közszférában, különösen az egészségügyben. Az igazságszolgáltatás nem tudott megfelelően felnőni a korrupció visszaszorításának feladatához: noha a DNA folytatja a korrupciós ügyek vizsgálatát, nincs következetesség a bírósági ítéletek meghozatalában, a gyakran hasonló bűncselekmények esetében látványosan eltérő bírósági döntések születnek, a családon belüli erőszak továbbra is súlyos probléma.